Tekst objavljen: 10.10.2013 16:58        


Hypo Alpe Adria banka će do kraja godine obavestiti korisnike stambenih kredita u švajcarskim francima o iznosima koji će im biti kompenzirani na ime razlike između prvobitno ugovorenih i kasnije korigovanih kamata na te kredite, izjavio je predsednik Izvršnog odbora te banke Zoran Vojnović.

Hipo: Kompenzacija za švajcarce do 2014.

"Obe preporuke Narodne banke Srbije smo prihvatili i sada smo u postupku izračunavanja iznosa koji bi trebalo da se kompenzira korisnicima tih kredita i kada budemo završili taj posao obavestićemo svoje klijente", rekao je Vojnović u intervjuu Tanjugu, dodajući da očekuje da će to biti do kraja ove godine.

Prva preporuka se odnosi na to da se otplata jednog dela rate odloži za naredni period i odobri relaksacija od tri godine za plaćanje tih kredita, a druga se odnosi na vraćanje razlike između kamatnih stopa koje su bile prvobitno ugovorene i koje su u međuvremenu korigovane u periodu od 2009. godine do donošenja Zakona o zaštiti potrošaca.

"Imali smo u septembru migraciju na novi IT sistem i zbog toga smo čitavu tu akciju malo pomerili", objasnio je Vojnović i precizirao da Hypo banka ima oko tri hiljade partija stambenih kredita indeksiranih u "švajcarcima".

Prema njegovim rečima, naplata kredita indeksiranih u švajcarskim francima je lošija od onih u evrima zbog rasta kursa "švajcarca" u odnosu na evro za preko 30 odsto u prethodnom periodu, tako da su mesečne rate korisnika kredita u švajcarcima znatno veće nego što su bile na početku otplatnog perioda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Hypo Alpe-Adria-Bank krediti u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana