Tekst objavljen: 24.03.2015 10:37        


Lični stečaj, nova ekonomska kategorija u najmlađoj članici Evropske unije. Zakon će biti mnogo rigorozniji nego što se predviđalo.

Hrvati nemaju ni za lični bankrot

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Nakon više meseci rasprave i dogovaranja Hrvatska dobija novi zakon o ličnom bankrotu, a pretpostavlja se da će ga koristiti više od 100.000 ljudi. Deo njih će želiti da se nagodi, a za 30.000 građana sud će odrediti stečajnog upravnika koji će narednih pet godina voditi lične finansije svakome ko ima veći dug od 4.000 evra.

Zakon je krenuo u redovnu parlamentarnu proceduru, a primenjivaće se već od leta. Biće mnogo rigorozniji nego što se predviđalo, pa će poverenik koji će se brinuti o finansijama dužnika odrediti koliko će ići na otplatu, a koliko ostaje za dnevne potrebe. Oduzeće se sve nekretnine koje dužnik ima, kao i automobili, pa čak i mobilni. Dužnik nijedan finansijski potez ne može da preduzme bez odobrenja poverenika.

Procena je da će mnogi tako završiti na prosjačkom štapu, i da će život biti vrlo težak jer neće biti putovanja, godišnjih odmora, kupovine poklona, proslava rođendana ili krsnih slava. Sve vreme otplate dugova, naglašavaju zakonodavci, dužnik će morati da živi "na minimumu". Ako se dugovi smanje ili otplate, ukida se i mera nadzora, odblokiraju se svi računi i dužnici počinju "normalan život" iz početka.

"ŠVAJCARCI" U EVRO

Banke i građani pred dogovorom su da se krediti uzeti u "švajcarcima" pretvore u evro. Država je spremna da uđe u ovu finansijsku operacije, time da će bankama da oprosti deo poreza, a banke su takođe spremne da same snose gubitke koji će nastati nakon konverzije.
U ekonomskim problemima je gotovo svaki deseti građanin Hrvatske, a sa dolaskom ličnog bankrota oduzimala im bi se i štednja.

Mnogi kažu da ne bi mogli u tom slučaju da prežive ni do polovine meseca, pa ostaje da se vidi kako će se evropska praksa sa ličnim bankrotom primenjivati u Hrvatskoj. Banke su priminu ovog zakona jer smatraju da će nešto para ipak biti vraćeno, a nakon pet godina, kada istekne lični bankrot, imaće novog klijenta koji opet može da uzme kredit.

Hrvatska će primeniti praksu iz Nemačke i Austrije, ali i Slovenije, međutim, svi naglašavaju da je u tim zemljama standard daleko viši i da je taj model teško primenljiv. Ali zakon je u proceduri, a početak njegove primene sve bliži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bankrot prezaduženost banke kamate lični bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana