Tekst objavljen: 26.03.2021 13:15        


Podizanja starosne granice za penziju neće biti, a u predlogu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom sistemu, koji je na javnoj raspravi do 2. aprila ostaje ranija odredba da se radno mesto napušta sa navršenih 65 godina života.

I dalje ćemo u penziju ići sa 65 godina

Tako da spekulacije o mogućem pomeranju starosnog uslova naviše zbog neodrživosti penzijskog sistema u ovom trenutku nisu došle na dnevni red.

Nema, međutim, ni najave da bi se mogli ukinuti penali za prevremeno penzionisanje onih koji su otišli pre 65. godine u penziju, niti mogućnosti da ove kazne budu samo privremene.

Pravo na ukidanje penala za odlazak u penziju pre isšunjenog starosnog uslova ima oko 7.000 radnika koji su protivno svojoj volji morali da se penzionišu zbog toga što su im firme otišle u stečaj ili u restrukturiranje, a oni su do penzije imali još dve, odnosno pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To su zaposleni koji su prihvatili program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine, umesto starosne, ostvarili pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
starosna granica izmene zakona odlazak u penziju penzije penzioneri Zakon o PIO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana