Tekst objavljen: 13.08.2019 13:55        


Digitalni novac će biti pod kontrolom državnog aparata

I oni konja za trku imaju: Kinezi lansiraju svoju digitalnu valutu

Kineska narodna banka saopštila je da se njen virtuelni novac može nazvati dovršenim, što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Kineski digitalni novac "ChinaCoin" neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz podršku komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcioniše kao bitkoin i slične valute.

Iako je Kineska narodna banka najavila digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će je stvarati "rudari" i osiguravati algoritmi koji će joj garantovati nezavisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Juan, samo što ga neće štampati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

S obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o tom digitalnom novcu još nisu poznati, dok se razlog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dela kineske ekonomije zbog "poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute", odnosno spekulanti koji njima trguju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina digitalna valuta kriptovalute bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana