Tekst objavljen: 07.08.2016 10:00        


Globalna isporuka tablet računara ponovo je pala u drugom ovogodišnjem kvartalu, prema podacima američke istraživačke kompanije IDC. 

IDC: Smanjuje se globalno tržište tablet računara

U periodu april-jun tekuće godine, isporučeno je ukupno 38,7 miliona tablet računara u svetu, što je za 12,3 odsto manje u odnosu na 44,1 milion iz istog perioda prošle godine, saopštila je ta istraživačka kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

Prodaja tableta, prema podacima IDC-a, opada od 2015. godine kada je došlo do hlađenja nekada pregrejanog tržišta tih računara.

Google-ov operativni sistem Android je, u drugom ovogodišnjem tromesečju, bio ugrađen u 65 odsto isporučenih tableta, a drugo mesto je zauzeo Apple-ov operativni sistem iOS, koji se našao u 26 odsto isporučenih računara.

U ostatku tableta je Microsoft-ov operativni sistem Windows, prema podacima IDC-a.
Apple je u drugom tromesečju zadržao poziciju vodećeg svetskog proizvođača tablet računara, pošto je isporučio deset miliona "iPad", zahvaljujući čemu je ostvario udeo na tržištu od 25,9 odsto, navodi IDC.

Na drugom mestu je Samsung, uprkos padu isporuke tableta za 24,5 odsto u odnosu na isti period lani, na oko šest miliona jedinica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tablet računari windows Microsoft iPad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana