Tekst objavljen: 14.06.2016 12:07        


Prekomerne zalihe na globalnom tržištu nafte nastaviće da ograničavaju dalji rast cena tog energenta, uprkos tome što se ponuda i tražnja kreću ka uravnoteženju do kraja ove godine, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). 

IEA: Ogromne zalihe će i dalje kočiti rast cena nafte

Globalna tražnja za naftom beleži stabilan rast zahvaljujući solidnom ekonomskom rastu, a ponuda je ograničena zbog neočekivanog pada proizvodnje uzrokovanog požarima u Kanadi i pobunjeničkim napadima u Nigeriji, kao i zbog pada proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD, navodi se u mesečnom izveštaju IEA o tržištu nafte.

Ovi faktori su, kako navodi IEA, nedavno "pogurali" cene nafte iznad ključnog nivoa od 50 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Naime, ponuda se približila tražnji, odnosno procesu poznatijem kao "uravnoteženje", a koji bi, prema ocenama IEA, trebalo da se u potpunosti realizuje u drugoj polovini ove godine.

Iako su tržišni faktori pomogli daljem podizanju cena nafte sa minimalnih 25 dolara za barel sa početka ove godine, još uvek postoje ogromne zalihe, što će, kako ocenjuje IEA, verovatno nastaviti da izvesno vreme ograničava rast cena.

"Još uvek postoje ogromne zalihe. Ovo će verovatno ugroziti perspektive značajnijeg rasta cena nafte", dodaje se u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta potrošnja nafte IEA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana