Tekst objavljen: 14.09.2016 10:00        


Prezasićenost globalnog tržišta naftom koja je pogodila proizvođače, ali je, sa druge strane, omogućila potrošačima niže cene na pumpama, izgleda da će potrajati šest meseci duže od prvobitne prognoze, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA:Tržište će biti prezasićeno naftom do sredine 2017.

Kako navode iz IEA, rast tražnje za naftom usporava, dok zalihe rastu, što znači da će višak ponude potrajati "bar tokom prve polovine sledeće godine", prenosi agencija Frans pres.

Ova organizacija, sa sedištem u Parizu, prethodno je prognozirala da će prekomerne zalihe nestati u kasnijem toku 2016. godine.

Iz IEA poručuju da aktuelna cena nafte, koja je iznad 45 dolara za barel, sugeriše na pad ponude i snažan rast tražnje.

"Međutium, događa se nešto potpuno suprotno od prethodne procene, a to je da rast tražnje usporava, a ponuda raste", navodi se u mesečnom izveštaju IEA.

Prema najnovijim projekcijama IEA, globalna tražnja za naftom će porasti za 1,3 miliona barela dnevno u 2016. godini, na 96,1 milion barela dnevno, u odnosu na prvobitno projektovani rast od 1,4 miliona barela dnevno.

IEA je, takođe, srezala prognoziranu tražnju za narednu godinu, za 200.000 barela nafte dnevno, na 97,3 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IEA nafta cena nafte na berzi potražnja za naftom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana