Tekst objavljen: 26.08.2017 14:26        


Zanimalo nas je da li će vrednost zemlje rasti u skorije vreme.

Imate zemlju? Evo za koliko ćete moći da izdate

Stara srpska poslovica kaže da se zemlja nikad ne prodaje, međutim, izgleda da je došlo vreme kad je ona prilično na ceni. Da li je bolje da sada kupujete zemljište ili će njegova vrednost još više rasti, raspitali smo se kod stručnjaka.

Pitali smo Milana Prostrana, agroekonomskog analitičara da li je sad vreme da se zemljište kupuje ili prodaje.

-Ko ima novca zemlju uvek treba da kupuje, a ne da prodaje, jer zemlja će u ne tako dalekoj budućnosti biti sve skuplja kao i hrana, s obzirom da dolazi vreme kad će toga biti sve manje, jer se velike površine poljoprivredne zemlje pretvaraju u građevinsku, a još ako dozvolimo da je stranci pokupuju, biće je sve manje.

- Ja bih poljoprivredno zemljište ljubomorno čuvao kao nacionalno dobro za potrebe svog naroda - rekao je Milan Prostran, agroekonomski analitičar za Telegraf.rs.

Zanimalo nas je da li će vrednost zemlje rasti u skorije vreme.

-Cena zemljišta u Vojvodini je u poslednjih deset godina veoma porasla. Ranije je hektar zemlje koštao između dve i tri hiljade evra, a sada vrednost ide i do 20-25.000 evra. S obzirom na to, mislim da je cena zemlje za sada dostigla svoj vrhunac.

Poljoprivredno zemljište u Šumadiji je povoljnije u odnosu na Vojvodinu, ali ono se veoma retko prodaje, jer su Šumadinci veoma vezani za svoje korene, tradiciju i retko se odlučuju da svoju zemlju prodaju. Vojvođani prodaju svoju zemlju, jer nemaju tradiciju vezivanja za istu, ali je cena veća nego u Šumadiji - izjavio je Prostran.

-Isti slučaj kao sa Šumadijom je u stvari u celoj centralnoj Srbiji, tu se zemljište slabo prodaje, jer ljude vezuje tradicija, cena je tu niža nego u Vojvodini, ali teško da može da se kupi, jer nema ponude - dodao je Milan Prostran. Ko je zainteresovan za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, trebao bi istu da traži u Vojvodini, s obzirom na to da tu postoji ponuda, ali cene su veće nego u drugim delovima Srbije, a tamo gde su niže, poljoprivredno zemljište se veoma slabo nudi na prodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pera Kojot 08.12.2017 9:38

    I? Za koliko ćete/ćemo moći da je izdamo?
    Drugo pitanje je da li je ovo klikbejt ili igra reči o izdaji zemlje? :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemlja izdavanje kupovina prodaja njiva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana