Tekst objavljen: 12.10.2018 10:40        


Indeksi na svetskim berzama potonuli su i drugi dan zaredom zbog zabrinutosti zbog podizanja referentnih kamatnih stopa i tenzija u međunarodnoj trgovini.

Indeksi na svetskim berzama potonuli drugi dan zaredom

Američki Dau Džons je pao za 546 poena, posle jučerašnjeg gubitka 831 poena, a dvodnevni minus od 5,3 odsto najgori rezultat tog berzanskog indeksa od februara, navodi Asošiejted pres.

Standard end Pur 500 takođe je u sredu i četvrtak pao za više od pet odsto, a gubitke beleži već šest dana zaredom, te je dan završio na najnižem nivou u poslednja tri meseca. Nastavljen je i pad vrednosti tehnoloških kompanija koje su u prethodnih godinu dana imale najbolje rezultate, kao što su Epl, Alfabet i Amazon.

Tražeći sigurnost, investitori su kupovali zlato i državne obveznice, što je podiglo cene, a oborilo prinose.Dau Džons je pao 2,1 odsto, kao i Standard end Pur 500, dok je Nasdak završio u crvenom 1,3 odsto. Pad u Njujorku usledio je posle veoma loših rezultata u Evropi i Aziji.

U Evropi je nemački DAX pao 1,5 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 1,9 odsto, kao i britanski FTSE 100.Na istoku je japanski Nikei 225 pao 3,9 odsto, južnokorejski Kospi potonuo je 4,4 odsto, hongkonški Hang Seng 3,5 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks završio u crvenom 5,2 odsto.

Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 2,7 odsto.I cene nafte su nastavile da tonu. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 3,0 odsto na 70,97 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 3,3 odsto, na 80,37 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza svetska ekonomija wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana