Tekst objavljen: 31.08.2016 15:01        


Cene nafte su se danas ponovo našle na nizbrdici na trgovanju u Aziji, na šta su uticali jak dolar i izjava iranskog ministra za naftu Bidžana Zanganeha da njegova zemlja planira da podiže proizvodnju "crnog zlata", što je pojačalo zabrinutost na tržištu preplavljenom naftom.

Iran i jak dolar

Američka "laka" nafta WTI oslabila je za jedan cent, na 46,34 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" se spustila za šest centi, na 48,31 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Zanganehova izjava, koju je sinoć prenela iranska državna novinska agencija, dodatno je pojačala skepticizam u pogledu mogućeg postizanja dogovora između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije na neformalnom sastanku u septembru, kojim bi se podstakle cene ove sirovine.

Zanganeh je rekao da Iran mora da poveća proizvodnju nafte kako bi povratio tržišni udeo koji je izgubio dok je bio pod višegodišnjim međunarodnim sankcijama, ukinutim u januaru ove godine.

Prema navodima iranske agencije, ministar je kazao da se Iran bori da podigne proizvodnju, koja sada iznosi 3,8 miliona barela dnevno, na preko četiri miliona barela, budući da su sankcije uklonjene.

"Jačanje dolara je intenziviralo muke sa naftom", izjavio je Džefri Heli, viši tržišni analitičar na platformi za trgovanje valutama Oanda.

"To će zajedno sa rastom skepticizma u pogledu sposobnosti OPEK-a da donese odluku o značajnom smanjenju proizvodnje, uticati na dalje osipanje cena na današnjem azijskom trgovanju", rekao je on za Frans pres.

Dolar se danas kupovao za 103 jena na Tokijskoj berzi, u odnosu na jučerašnjih 102,42 jena, i znatno iznad prošlonedeljnog nivoa kada je trgovan na ispod 100 jena.

Jačanje "zelene novčanice" čini naftu skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što podriva tražnju.
Dolar je počeo da raste nakon govora šefice Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen prošlog petka u Džekson Holu, u kom je najavila moguće povećanje američkim kamatnih stopa u ovoj godini.

Trgovci sada iščekuju petak i objavu podataka o otvaranju novih radnih mesta u SAD, što će pružiti nov uvid u kretanje američke ekonomije koji bi mogao da utiče na Fedovu odluku o tome kada da pristupi povećanju kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta dolar azija crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana