Tekst objavljen: 23.04.2015 12:12        


Iako je veliki broj vlasnika stanova u Nišu najavio isključenje sa sistema daljinskog grejanja odmah po okončanju grejne sezone, izgleda da to neće biti moguće.

Isključenje sa sistema daljinskog grejanja nemoguće

Naime, predstavnici grada su nakon sednice Upravnog odbora Udruženja "Toplane Srbije" saopštili da još nije izvesno da će građani moći svojevoljno da se isključe.

Nišlije, koje žive u stambenim zgradama, proteklih godina su se isključivale sa toplovodne mreže tek nakon vođenja dugih sudskih sporova, pošto gradski propisi takvu mogućnost ne dozvoljavaju, ali je ovog proleća bilo najava da će se ti propisi promeniti.

Gradski većnik Miloš Banđur rekao je da nadležne uprave i službe još mere argumente "za i protiv" davanja dozvole za isključenje.

"Isključenje sa mreže korisnika u višespratnicama nije jednostavno i nije stvar dobre volje lokalne samouprave. Ponekada je tehnički neizvodljivo da se neko isključi sa mreže naročito ukoliko vertikale prolaze kroz stan", rekao je Banđur.

On je istakao da postoji opasnost da se korisnici daljinskog grejanja nakon isključenja ponovo priključe na mrežu, a to neće moći niko da proveri jer aktuelno zakonodavstvo garantuje nepovredivost stambenog prostora.

"Najbolji način da se ovaj problem reši i da građani odustanu od isključenja je smanjenje fiksne cene grejanja na prihvatljiv nivo, kao i ugradnja ventila i delitelja toplote. Tada će korisnici moći da sami reguliši utrošak toplotne energije i visinu računa", naglasio je Banđur.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Zoran Vukov 24.04.2015 14:25

    Isključenje sa sistema centralnog grejanja je tehnički moguće, tako što se ilaz vode u radijatore blindira i plombira tako da nema cirkulacije i odavanja toplote, dok se vertikale koje prolaze kroz stan izoluju. Ali ovo je jedino interes ostalih korisnika u zgradi koji plaćaju očitane kolićine kwh izmerene u predajnoj stanici zgrade. Toplana koja treba da izda RAČUN zgradi nema nikakve ingerencije jer je to odluka kupca koji želi da zaštiti svoj ekonomski interes. Ni ostali korisnici u zgradi ne mogu da osporavaju ovu odluku jer je to lično pravo onoga ko plaća uslugu a koju više ne želi. Pa zašto je to NEMOGUĆE? Zaduživanjem korisnika tokom 12 meseci sa cenama [din/m2 god] toplane fakturišu dvostruko više kwh od količine koju isporuče po m2 stana godišnje. To se krije ne prikazivanjem očitanih stanja kalorimetra i ne vršenjem OBRAČUNA , tako da žele i dalje održe prikrivenu cenu kwh koja iznosi umesto 7,14 din ovako 14,92 din u Beogradu.

  2. User image
    petar prodanovic 18.05.2015 16:17

    meni su iskljucili grejanje tj. skinuli radijatore i izolovala vertikale ali mi fakturisu 40.000 din. godisnje za 45m2 poslovnog prostora

  3. User image
    Zoran Vukov 20.06.2015 13:25

    Petar Prodanović@ Vama se fakturiše izmišljena obaveza a ro je krivično delo prevare i iznude. Ako ste se isključili sa sistema grejanja što je vaše pravo da zaštitite svoj ekonomski interes jer se naplata zloupotrebljava u svrhu punjenja lokalnih buđeta, čime se finansiraju i partije. Na osnovu čega se izdaje račun ako nema merenja isporučene toplotne energije vašem stanu. Da postoji način da se izmeri, a ne postoji, tada bi morali u vašem prisustvu da izvrše očitavanje merila i sa vašim potpisom da je ta predata količina izmerena je moguće IZDATI ISPRAVAN RAČUN. Inače ovo je klasičan primer uzurpacije prava potrošača i KRIVIČNO DELO IZNUDE.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
daljinsko grejanje iskljućenje sa toplane centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana