Tekst objavljen: 21.04.2016 15:51        


Isplata drugog dela martovske penzije penzionerima iz kategorije zaposlenih počeće sutra 22. aprila na kućne adrese i na šalterima pošta, kako bi svi penzioneri zaključno sa 28. aprilom dobili svoje penzije, a uplate na tekuće račune biće realizovane od subote 23. aprila, rečeno je Tanjugu u PIO fondu.

Isplata drugog dela penzije ranije zbog praznika

"Ukoliko sutra, 22. aprila ne bi počela isplata na kućne adrese, sigurno je da ne bi svi penzioneri dobili penzije pre praznika, a sa isplatom bi se moralo nastaviti tek posle praznika, odnosno od 4. maja, što je sa aspekta Fonda nedopustivo", navode u Fondu PIO.

Uobičajen datum isplate drugog dela penzije je 25. u mesecu, pojašnjavaju, osim u situacijama kada je taj dan nedelja ili ponedeljak, ili kada je u pitanju praznični dan.

Tada se datum isplate pomera na petak (kućne adrese) i subotu (tekući računi), odnosno na utorak, jer Fond nema tehničkih mogućnosti da tokom vikenda i tokom prazničnih dana transferiše novac za penzije bankama, tako da isplata ne može da se realizuje ponedeljkom.

U Fondu kažu da kada je početkom godine pripreman plan isplate penzija, vodilo se računa o Uskršnjim praznicima i iz tog razloga je dan isplate na tekuće račune subota, a početak isplate na kućne adrese petak, kako bi svi penzioneri pre praznika dobili penzije.

"Pošti je potrebno pet radnih dana za isplatu penzija svim penzionerima, jer poštari ne nose penzije na kućnu adresu za dane vikenda, kao ni praznikom i ovo pomeranje datuma isplate unapred bio je jedini način da pre uskršnjih praznika svi penzioneri dobiju penzije", kažu u PIO Fondu.

U Srbiji je 1.734.790 penzionera, od čega je 1.452.968 iz kategorije zaposlenih, 82.344 samostalnih delatnosti i 199.478 poljoprivrednih penzionera.

Od ukupnog broja, starosnu penziju prima 1.065.511 njih (61,4 odsto), invalidskih 310.563 (17,9 odsto), a korisnika porodičnih penzija 358.716 (20,7 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioneri penzije PIO fond isplata penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana