Tekst objavljen: 12.05.2017 15:14        


Kompanije koje posluju u oblasti informacionih tehnologija i ostvaruju prilive iz inostranstva, mogu bankama dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1.000 evra.

IT firmama olakšana bankarska procedura za ino-prilive

Kompanije u Srbiji koje posluju u oblasti informacionih tehnologija i uobičajeno ostvaruju prilive iz inostranstva, na primer po osnovu prodaje računarskih programa, mogu bankama dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1.000 evra, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj nalog podrazumeva da u svim situacijama kada se ostvaruju prilivi iz inostranstva do navedenog iznosa dolazi do automatskog upisivanja podatka o šifri naplate i knjiženja naplate u korist računa klijenta, bez potrebe da klijent posebno obavesti banku o tom osnovu.

Iz NBS navode da su, u saradnji s predstavnicima Vlade, Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na ovaj način razrešili nedoumice banaka i njihovih klijenata u vezi s primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom a koje se odnose na realizaciju priliva iz inostranstva.

Centralna banka ukazuje na to da već nekoliko godina unazad većina banaka omogućava svojim klijentima da podatak o pojedinačnom osnovu naplate iz inostranstva i instrumentu naplate dostave elektronskim putem u okviru aplikacija elektronskog bankarstva, i to bez obzira na visinu priliva.

Pritom, kako se dodaje, nema nikakvih smetnji da klijent ovaj podatak dostavi i na drugi način koji je ugovorio s bankom, kao što je korišćenje uobičajenih kanala elektronske komunikacije (npr. SMS-om ili imejlom).

"Uvereni smo da ovakav pristup rešavanju svih pitanja koji se odnose primenu važećih propisa, uz druge aktivnosti koje sprovode nadležne državne institucije, bitno doprinosi unapređenju uslova za poslovanje IT sektora u našoj zemlji, ali i opštem poboljšanju poslovne klime koja je jedna od osnovnih pretpostavki stabilnog i održivog privrednog rasta", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it firme prilivi iz inostranstva nbs kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana