Tekst objavljen: 25.09.2015 16:09        


Novac odlazi iz Kine brže nego ikada, prema izveštaju o kretanju tokova kapitala njujorške agencije "Blumberg", koja procenjuje da se iz te zemlje u avgustu odlilo 141,66 milijardi dolara, nadmašivši prethodni rekord od 124,62 milijarde dolara u julu.  

Iz Kine se u avgustu odlilo preko 140 milijardi dolara

Do "seljenja" kapitala je došlo nakon što je Narodna banka Kine šokirala globalna tržišta odlukom o devalvaciji juana 11. avgista, što je, prema oceni "Blumberga", bila inicijalna kapisla za svetski pad cena sirovina, akcija i valuta tržišta u usponu.

Kineski premijer Li Kećijang je pokušao da umiri zabrinute investitore ovog meseca poručujući da je njegova zemlja motor globalnog rasta a ne izvor opasnosti, a slične poruke šalje i predsednik Si Djinping tokom svoje prve državne posete SAD-u ove nedelje.

"Ono što me brine, imajući u vidu relativno visok pritisak na ekonomiju, pošto Kina ima otvoren račun kapitala, to znači da će više novca napustiti zemlju", rekao je Huang Jiping, savetnik u Narodnoj banci Kine (PBOC) i profesor ekonomije na Univerzitetu u Pekingu, u panel diskusiji na Svetskom ekonomskom forumu ovog meseca u Dalianu, u Kini.

"Ako se ukupan odliv kapitala nastavi u budućnosti, to će stvoriti deflatorni pritisak", kazao je on.

"Aktuelni odliv kapitala je samo privremena tržišna reakcija", ocenio je šef odseka PBOC za statistiku i analize, Sheng Songčeng, u petak na konferenciji u Šangaju.

Usporavanje kineskog privrednog rasta, porast nivoa duga i poljuljano trzište akcija, sve to zajedno možu "kratkoročno" izazvati paniku kod investitora, konstatovao je on, ponavljajući službeni stav Pekinga da je "slabost juana kratkoročna stvar" i da valuta neće stalno deprecirati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina novac narodna banka kine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana