Tekst objavljen: 29.04.2015 13:50        


Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju sadrži veliki broj novina u odnosu na važeća rešenja, a među najvažnijim je uvođenje prigovora i zahteva za otklanjanje nepravilnosti u postupku izvršenja, izjavila je danas pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović.

Izmena Zakona o izvršenju, mogućnost žalbi na presudu

"Uočeno je da postojeća pravna sredstva, pre svega prigovor kao i zahtev za otklanjanje nepravilnosti u postupku izvršenja, ne pružaju adekvatnu zaštitu strankama, pre svega izvršnom dužniku", rekla je Kuburović na javnoj raspravi o tom zakonu u Privrednoj komori Beograda.

Prema njenim rečima, do ubrzanja postupka izvršenja došlo je zbog narušavanja jednog od osnovnih principa, a to je da postoji procesna jednakost stranaka - izvršnog poverioca i izvršnog dužnika.

Upravo zbog toga, a nastojeći da se postigne kompromis između efikasnog sprovođenja izvršenja i zaštita prava stranaka, uvedena je mogućnost žalbe kako na rešenje suda tako i na rešenje koje donosi izvršitelj u postupku, objanisla je ona.

Ona je navela, da prema nacrtu tog zakona i sud i izvršitelj donose rešenja samo kada je zakonom propisano.

Tako se otklanja nelogičnost postojećeg zakona kojim izvršiteljima nije bilo omogućeno da donesu rešenje već samo zaključke, čak i u situacijama gde odlučuju na osnovu verodostojene isprave, dok je sud u istoj takvoj situaciji donosio rešenja.

U novom zakonu i javni izvršitelj i sud dužni su da vode računa o uspostavjanju ravnoteže što delotvornijeg i povoljnijeg namirenja poverioca, sa jedne strane, i težnje da se što manje zadire u imovinu izvršnog dužnika, sa druge strane, istakla je Kuburović.

Zakonom je izričito propisano da će nepoštovanje ovog principa biti razlog za zalbu, ali i da će takvo ponašanje izvršitelja biti disciplinski sankcionisano, navela je ona.

Kada su u pitanju nadležnosti izvršitelja, novi zakon zadržava postojeći sistem koji je uspostavljen sadašnjim zakonom koji je donet 2011. godine, rekla je Kuburović.

Pored isključive nadležnosti koju su imali izvršitelji za postupanje u komunalnim predmetima, predviđeno je da imaju isključivu nadležnost i prilikom naplate potraživanja, kada je Republika Srbija izvršni poverilac, a to se, pre svega odnosi, na naplatu kazni, zaključila je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izemene zakona sud izvršitelji sudski izvršitelji dužnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza