Tekst objavljen: 21.11.2019 14:35        


Firma Piala Inc. u Japanu, gde je pušenje znatno učestalije nego u, recimo, SAD-u, odlučila je da promeni politiku plaćenog godišnjeg odmora na način da zaposlene nepušače učine srećnijima i doda im dodatnih šest slobodnih dana godišnje

Japanska firma nepušačima daje 6 dana više odmora

Takvu odluku su doneli nakon što im se zaposleni koji ne puši žalio da pušači manje rade, odnosno češće uzimaju pauzu za cigaretu. Ovih šest dana, smatraju u kompaniji, bi to nepušačima trebalo da nadoknade.

"Jedan od naših zaposlenih je na pano sa predlozima ostavio poruku u kojoj je pisalo da pauze za pušenje stvaraju probleme. Naš izvršni direktor je to video i pristao da nepušačima darujemo ekstra slobodne dane kao svojevrsnu nadoknadu", rekao jeHirotaka Macušima, portparol te firme.

Izvršni direktor Takao Asuka veruje da će ovaj potez podstaći pušače da prestanu da puše. On veruje da je podsticaj uvek bolji izbor od kažnjavanja zaposlenog.

"Nadam se da će ova naša odluka navesti zaposlene da prestanu da puše kao podsticaj, a ne kazna ili prisila", rekao je.

Ovaj potez već je pokazao pozitivne rezultate jer su dva zaposlena pušača, od 42 njih koliko puši, prestala sa tom lošom navikom. Dodatni dani godišnjeg odmora ipak im više znače.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedan od njih je i Šun Šinbaba(25). Rekao je da je jako zadovoljan svojom odlukom i da će novac, koji je pre trošio na paket cigareta svaka dva dana, sada radije trošiti za nešto drugo. Kaže da dodatne dane odmora planira da iskoristi za igranje tenisa.

Inače, u Japanu svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre oko 130.000 ljudi i oko 15.000 njih koji udišu tuđi dim cigareta.

Prema istraživanju kompanije koja se bavi prodajom elektronskih cigareta, pušači svaki dan provedu prosečno 20 minuta uz cigaretu tokom radnog vremena. Kroz godinu dana to je kao da puše 20 radnih dana, pokazalo je istraživanje.

No, 81,2 posto pušača izjavilo je da ne vide ništa loše u takvim pauzama od posla i smatraju da je to pošteno. I 25,2 posto nepušača slaže se s njima, prenosidistractify.com.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
godišnji odmor pušači pušenje japanci japan šest dana više odmora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana