Tekst objavljen: 23.02.2017 14:00        


Javni dug Srbije bi bio za 443, 6 miliona evra niži, da se nije desio rast dolara u četvrtom kvartalu 2016. koji je iznosio 6,4 odsto, ocenila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Javni dug bi bio manji 444 mln evra da nije skočio USD

"Srbija je odgovornom politikom smanjila dug u dolarima za 72,3 miliona dolara, ali je ukupan dug, kao efekat rasta dolara u četvrtom kvartalu, za 444,6 miliona veći", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u NBS.

"Za državu Srbiju je značajno koji dugovi dospevaju u dolarima, a oni čine 34 odsto ukupnog duga, kao i to šta nam dospeva za naplatu kada se ovakve oscilacije dešavaju", naglasila je.

Već u januaru, dodala je guverner, imamo pad dolara od 2,0 procenta u odnosu na evro, tako da bih te podatke trebalo da uzimamo kalkulativno.

"Apelujem da sve podatke u vezi sa rastom javnog duga, koji nisu trajni, obrazlažemo na način koji nije površan. Mnoge stvari idu u dobrom smeru, i takvim ćemo ih održati", rekla je Tabaković.

Navodeći da smo u prošloj godini imali povlačenje stranaca sa dolarskog područja koji su ulagali u naše dinarske hartije, precizirala je da je ukupno povučeno preko 900 miliona evra.

"Mislim da ste svesni da je NBS razvila sve sisteme predivđanja i reagovanja. Dovoljno smo učinili da trošimo manje kao održava, da dobijemo ulagače koji žele da trajno ostanu ovde, ali da dobiju manje ali stabilne zarade. S druge strane, gledamo da restrukturišemo dug, i da ulagači u hartije budu i domaći", rekla je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug porast javnog duga američki dolar kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana