Tekst objavljen: 28.02.2023 15:50        


Nove cene od ovog vikenda

Javni izvršitelji uvode skuplje tarife od ove subote


Ministarka pravde propisala je izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa sadašnjih 120 na 150 dinara, bez PDV-a. Pošto se sve naknade za rad izvršitelja iskazuju u bodovima, proizilazi da će sve usluge - biti skuplje. Ove izmene objavljene su u Službenom glasniku 24. februara, a na snagu stupaju 4. marta. "Nova tarifa se primenjuje na postupke izvršenja i obezbeđenja koji su pokrenuti od dana stupanja ove tarife na snagu", stoji u objavljenim izmenama.

Osim skupljeg boda za 30 dinara, u novoj Javnoizvršiteljskoj tarifi uvećan je i broj bodova za jednu uslugu.

Umesto 2,5 boda, što je 300 dinara bez PDV, za uslugu dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku i sudu, po novom će tarifa biti 3,5 bodova, što je 525 dinara bez PDV, za uslugu koja, po novom obuhvata – dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organima, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja.

To je povećanje, u dinarima – za 75 odsto.

Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta sa utvrđenim brojem bodova određena je u tarifnom broju 1. ove tarife.

Iznos bodova za ove naknade – koje zavise od vrednosti postupka – nije se menjala. Ali će bod od 4. marta biti skuplji za 30 dinara i iznosiće 150 dinara, kao i za sve druge usluge.

„Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta u postupku dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 20 odsto naknade određene tarifnim brojem 1. ove tarife, koja ne može biti manja od 2000 dinara“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kolike su nagrade?

Izvršiteljima sleduje i nagrada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka i postupka obezbeđenja.

Koji iznos nagrade će dobiti, utvrđeno je tarifnim brojem 3.

„Naknada za uspešnost sprovođenja postupka dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 50 odsto naknade određene tarifnim brojem 3. ove tarife“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Inače, naknada za rad javnog izvršitelja određuje se tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, ukoliko je javni izvršitelj obveznik plaćanja PDV-a u skladu sa zakonom.

Trenutna javnoizvršiteljska tarifa na snazi je od 1. januara 2020. godine, a nova stupa na snagu 4. marta 2023.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo pravde javni izvršitelji 4. mart novi tarifnik skuplje usluge

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana