Tekst objavljen: 16.06.2022 11:25        


Sve kompanije koje isporučuju tehničke proizvode na tržište Evropske unije moraće od jeseni 2024. da obezbede jedinstveni USB-C punjač, ne samo za pametne mobilne telefone već i za gotovo sve druge uređaje – tablete, slušalice, kamere, konzole, blutut zvučnike, kompjuterske miševe

Jedinstveni USB - C punjači stižu od jeseni 2024. godine


Za sada se nezvanično pominje da pravilo neće odmah važiti i za proizvođače laptopova, koji će imati nešto manje od četiri godine da se prilagode tim standardima, to jest 40 meseci otkad evropske vlasti budu zvanično usvojile uredbu o obaveznom instaliranju USB-C ulaza na uređajima. Očekuje se da će do tada biti standardizovano i vreme punjenja uređaja, prenosi Politika.

Ove novine pojedinim kompanijama neće biti problem, ali hoće „Eplu“, koji koristi sopstvenu tehnologiju za „ajfon“ i koji se dugo opirao ideji koja postoji već dugi niz godina. Tu kompaniju očekuju velike promene u proizvodnji.

Evropska unija je pre nekoliko dana postigla privremeni sporazum o ovom pitanju koje su inicirale i podržale najuticajnije potrošačke organizacije jer će kupcima doneti veliku uštedu. Kako je objavio „Vašington post“, „Epl“ navodno već testira tu mogućnost i takav ulaz već postoji na pojedinim tabletima i laptopovima. Pitanje je samo da li će zbog izmene evropskih propisa ove linije uređaja biti u prodaji samo u Evropi ili i na celokupnom tržištu. Više je stručnjaka koji smatraju da će univerzalni punjač zaživeti u celokupnom asortimanu „Epla“.

Manji elektronski otpad

EU računa da će se na ovaj način smanjiti i količina elektronskog otpada.

Početkom ove godine, kada je već postalo jasno da je Evropa ozbiljna u nameri da uvede univerzalni punjač, evroparlamentarka Biljana Borzan rekla je da se na propise koji rešavaju taj problem čeka deset godina i da „ne bi trebalo dozvoliti da budu polovični“. Ovo je konstatovala s pravom jer je već počelo da se nagađa da bi novine mogle skupo da koštaju upravo potrošače.

Rekla je da propisi predstavljaju veliku prednost za sve građane koji su dosad morali da kupuju različite punjače za uređaje i većina ima pune fioke starih modela. Zato su u Odboru za zaštitu potrošača naveli kako je važno da oni u budućnosti prilikom kupovine novih uređaja budu jasno informisani o tome da li kupuju proizvod s punjačem ili bez njega. Takođe, ne bi trebalo da se događa da cena tog uređaja bude ista i kada se prodaje s punjačem ili kada je bez njega. Borzanova je objasnila da je prosečna cena punjača oko 35 evra, te da bi kupci trebalo da ostvare toliku uštedu prilikom kupovine ovih uređaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ušteda novca

Svake godine u Evropskoj uniji gotovo 13 tona punjača završi na otpadu, što je zabrinjavajući podatak. Procenjuje se da potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 mil EUR godišnje.

Podsetimo, Evropska komisija je još 2009. godine omogućila glavnim proizvođačima na tržištu da donesu zajedničko rešenje, što je dovelo do smanjenja vrsta punjača, ali ne i do jedinstvenog punjača. Ipak, to je doprinelo da na tržištu sada dominiraju tri modela, što je veliki uspeh budući da ih je nekada bilo 30. Još nisu poznati svi detalji, ali se zna da je predlog da punjač u budućnosti neće biti obavezan dodatak prilikom kupovine uređaja, a da bi to moralo da bude naznačeno na pakovanjima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
USB-C 2024 evropska unija laptop mobilni telefoni univerzalni punjač tableti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana