Tekst objavljen: 24.08.2020 11:05        


U Srbiji je do sada u sedam gradova i opština otvoreno Jedinstveno upravno mesto, na kome građani brzo i bez potrebe da obilaze različite institucije rešavaju sve poslove koje imaju sa upravom a država će do kraja godine sa 20 miliona dinara podržati otvaranje novih upravnih mesta, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević

Jedinstveno upravno mesto otvoreno u sedam lokalnih samouprava

"Jedinstveno upravno mesto je do sada otvoreno u Lazarevcu, Somboru, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Beloj Palanci, Žitištu i Кruševcu", kazao je Stević agenciji Beta i izrazio očekivanje da će i ostale lokalne samouprave, koje su dobile podršku, uskoro otvoriti Jedinstveno upravno mesto, a to su Užice, Pirot, Kuršumlija, Stara Pazova, Gornji Milanovac, Vlasotince i Rača.

Objasnio je da otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta zahteva drugačiju organizaciju posla, menjanje određenih procedura, saradnju sa drugim institucijama, poput Poreske uprave ili MUP-a, kao i adaptaciju prostora.Podsetio je da je projekat otvaranja jedinstvenih upravnih mesta počeo u 2018. godini, kada je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sa 52 miliona dinara, kao pilot projekat, podržalo najpre osam lokalnih samouprava, a u 2019. podrška od 45 miliona dinara je usmerenа na još šest gradova i opština.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je projekat Jedinstveno upravno mesto, kako bismo pružali bolje i efikasnije usluge našim građanima. Cilj je da građani više ne moraju da obilaze više različitih institucija kako bi završili svoje poslove sa upravom, već da to mogu da urade na jednom mestu u najkraćem mogućem roku", istakao je Stević.

Kako je naveo, Jedinstveno upravno mesto je samo jedna u nizu novina koja se uvodi.

"Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog šaltera jeste da postane veza građana sa svim organima sa kojima oni, kao stranka, moraju direktno da komuniciraju radi završavanja nekog posla, odnosno ostvarenja jednog ili više prava ili obaveza - prava na dečiji dodatak, besplatan vrtić, nakandu za porodilje, ozakonjenje objekata, registraciju skupština stanara i slično", precizirao je Stević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Objasnio je da građani, nakon što lokalne samouprave uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uspostave Jedinstveno upravno mesto, mogu da na jednom mestu podnesu svoje zahteve, dobiju sve relevantne informacije i da nakon brze i efikasne saradnje svih relevantnih organa za konkretan postupak, a u komunikaciji sa samo jednim službenikom, dobiju i odgovarajuće rešenje, potvrdu i slično.

"Na taj način građani štede svoje vreme i novac. Na primer, prvo Jedinstveno upravno mesto, otvoreno je u Lazarevcu u septembru prošle godine i sada građani na jednom mestu sa jednim službenikom završavaju sve svoje poslove iz određene oblasti", rekao je Stević.

On je ukazao da je reforma javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije, temeljan proces promena koje se vrši u svim segmentima javne uprave.

"Menjamo način na koji radimo i pružamo usluge građanima - pojednostavljujemo procedure, uvodimo savremene tehnologije u pružanju usluga. Reforma javne uprave, u centar je stavila građanina i sve promene krojimo po onome što su njihove potrebe, odnosno krojimo upravu po meri svih nas", zaključio je Stević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sedam lokalnih samouprava bojan stević jedinstveno upravno mesto lokalne samouprave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana