Tekst objavljen: 03.11.2015 15:51        


Kina će do 2020. godine omogućiti da se njenom valutom, juanom, čije je kretanje pod strogom državnom kontrolom, slobodno trguje, što bi moglo da dovede do labavljenja trgovinskih tenzija sa SAD i drugim zemljama. 

Juanom će se slobodno trgovati 2020.

SAD i druge države već godinama pritiskaju Peking da okonča kontrole koje, prema njihovom mišljenju, drže juan potcenjenim, što kineskim izvoznicima daje nepravednu cenovnu prednost, prenosi agencija AP.

Kina postepeno popušta stisak oko juana i omogućava njegovu širu upotrebu u inostranstvu, ali i dalje kontroliše kretanje kursa nacionalne valute na dnevnom nivou, kao i priliv novca u zemlju i odliv iz nje.

Peking već niz godina želi da juan igra veću ulogu na globalnom finansijskom tržištu i da konkuriše dolaru, a Međunarodni monetarni fond (MMF) će, kako se očekuje, uskoro uključiti juan u korpu valuta koje čine specijalna prava vučenja (SPV) i u kojoj se trenutno nalaze dolar, evro, funta i jen.

Juan je početkom oktobra pretekao japanski jen i izbio na četvrtu poziciju kao najkorišćenija valuta u globalnim transakcijama, saopštilo je Svetsko udruženje za međubankarske finansijske transakcije (SWIFT).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
juan kineski juan trgovanje valutama vrednost valuta kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana