Tekst objavljen: 25.03.2015 11:42        


Više od 5.000 starih vlasnika dobilo je prvostepena rešenja o vraćanju oduzete imovine. Međutim, dug je put do konačnog ulaska u posed. Porodica Ognjanović već dve godine ne može u svoj stan na Zelenom vencu, koji je dat na čuvanje službenici opštine Stari grad.

Kada vlasnik ne može u svoj stan RTS

Agencija za restituciju donela je preko 30.000 prvostepenih odluka, rešenja i zaključaka. Međutim, na prvostepena rešenja se ulažu žalbe i tužbe koje završavaju pred sudom.

Poslovno-stambenu zgradu na Zelenom vencu, koja je nacionalizovana 1958, sagradio je trgovac Ivan Ognjanović. Sada njegovi naslednici u postupku restitucije potražuju ono malo preostalih kvadrata koje država nije prodala.

Međutim, i do toga im je teško doći jer, kažu, opštinska službenica, koja živi u jedinom stanu koji nije otkupljen, zloupotrebljava službeni položaj i prolongira postupak restitucije."Već skoro dve godine opština Stari grad i njena službenica, koja koristi sporni stan privremeno, neosnovano ulažu žalbe na ova rešenja, kako bi se postupak restitucije i njeno izvršenje što više odugovlačilo. Mi ne možemo da uđemo u posed imovine koja nam je vraćena, iako smo na to čekali preko 50 godina. Izgleda da se sve nastavlja po starom, uprkos ovom zakonu o restituciji", kaže naslednica Gordana Ognjanović.

Da se neosnovano ulažu žalbe na rešenja kojima se oduzeta imovina vraća starim vlasnicima smatraju i u Agenciji za restituciju. Kažu da im to u mnogome otežava posao."Kada se izjavi žalba, a posle tužba, proces vraćanja imovine se oduži nekoliko godina. Mi brzo rešimo predmet, iako je on složen, i onda je dovoljno izjaviti žalbu i da se to odloži na godinu dana, a kada se izjavi tužba, na dve godine", rekao je Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.Da porodici Ognjanović imovina treba da se vrati smatraju i u državnom pravobranilaštvu. Napominju da ni stanarka - službenica opštine Stari grad, ni Opština nemaju osnova za tužbu koju su podneli sudu.

"Izjasnili smo se sa dva podneska. U tim podnescima smo naveli da su tužbe neosnovane i mislimo da je imovina vraćena u skladu sa zakonom o restituciji podnosiocu zahteva", objašnjava državni pravobranilac Snježana Prodanović.

U beogradskoj opštini Stari grad potvrdili su nam da je stan od 35 kvadrata na Zelenom vencu dat na čuvanje službenici te opštine, 2013. godine koja se sada zajedno sa opštinom protivi vraćanju stana starim vlasnicima."S obzirom da se radi o spornoj situaciji, stambena komisija neće ponovo dati ovaj stan na čuvanje, već ćemo čekati da se okonča upravni spor, da Upravni sud donese odluku i u skladu sa tom odlukom ćemo se i ponašati", rekao je Andrej Belingar iz Skupštine opštine Stari grad.

Agencija za restituciju primila je više od 76.000 zahteva građana za vraćanje oduzete imovine. Od toga vraćena su 3.992 stana i poslovna objekata i oko 8.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vlasnici stanova vračanje oduzetih stanova proces restruktuitanja oduzeta imovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana