Tekst objavljen: 08.08.2018 13:18        


Štampani mediji se u današnjim izdanjima bave platnim razredima, povećanjem primanja u zdravstvu, prosveti i upravi, pa tako Novosti prenose izjavu ministra Mladena Šarčevića da će najveće plate imati seoski učitelji, kako kaže, oni koji rade u najtežim uslovima.

Kako će izgledati novi sistem platnih razreda u Srbiji?

"Blic" objavljuje kompletnu tabelu s novim platama u zdravstvu, gde će najveće povećanje koeficijenata imati doktori na psihijatriji, glavne sestre u domovima zdravlja i vozači u Hitnoj pomoći.

Današnja "Politika" prenosi predlog Fiskalnog saveta koji predviđa da predsednik, premijer i ministri imaju tri puta veće plate, a da raspon između najmanje i najveće plate u javnom sektoru bude 1 prema 12.

Inače, Uredba o koeficijentima, koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena krajem septembra, a taj je rok postavljen, navodi Politika, u programu koji je naša vlada potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom.

Šarčević je potvrdio za Novosti da će se raspodela zarada prema novim platnim razredima obračunavati prema osnovici koja treba da bude uvećana pre kraja godine, ali da još nije poznato da li će to biti deset odsto ili neki procenat manje.

To, kako je rekao, zavisi od budžeta i povećanje tek treba da bude određeno, ali je, dodao je, prosveta svakako jedan od prioriteta.

Plate bi tako u tom sketoru mogle dostići i 75.000, mada će na taj iznos moći da računaju samo oni s najvišim zvanjima i višedecenijskim radnim iskustvom.

Prema postojećim zaradama u prosveti, uvođenje platnih razreda doneće raspon plata od 49.500 do 67.000 dinara.

U zdravstvu bi plate u proseku trebalo da budu veće za deset odsto, nova uredba treba da bude gotova do kraja septembra, a novi sistem bi startovao od 1. januara naredne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    gigatrend 08.08.2018 13:20

    "... predviđa da predsednik, premijer i ministri imaju tri puta veće plate"

    U odnosu na šta? Ovako kako piše, ispada da će imati 3x veće plate nego sada!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
platni razred novac plate državna služba plate u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana