Tekst objavljen: 08.09.2015 12:37        


Da bi građani ove zime zagrejali prosečan stan od šezdesetak kvadrata moraće da izdvoje od 27.000 do 210.000 dinara, u zavisnosti od grejnog tela koje koriste.

Kako ćemo se grejati ove zime

I ove godine će, uprkos poskupljenju struje od 12 odsto, grejanje uz pomoć TA peći biti najjeftinije, dok će oni koji se greju na lož-ulje za celu sezonu morati da izdvoje neverovatnih 210.000 dinara.

Za zagrevanje stana površine oko 60 kvadrata potrebne su dve TA peći. Ako ih budemo uključivali da se pune samo u toku noći, kada je struja jeftinija, grejanje će nas mesečno koštati oko 4.500 dinara, odnosno 27.000 dinara za celu zimsku sezonu.

Račun se uvećava za svaki sat dogrevanja u toku dana, kada je struja znatno skuplja, pa sa tri sata dnevnog dogrevanja mesečni račun skače na 6.500 dinara.

Skupo i centralno

Jedan od skupljih načina grejanja je i centralno, jer samo uvođenje ovog sistema košta oko 2.000 evra. Za one koji žive u zgradi koja se zagreva na ovaj način, mesečni račun može da bude i do 7.000 dinara, koliko iznosi u Beogradu i Novom Sadu.

Međutim, on se ne plaća samo tokom zimskih meseci, nego svih 12 meseci u godini, pa potrošače košta više od 84.000 dinara, što ga čini jednim od skupljih vidova grejanja.


Grejanje na struju isplati se samo za grejna tela koja akumuliraju toplotu, pa su varijante grejanja na struju, poput kvarcnih peći, grejalica, uljanih radijatora i kalorifera, dosta nepovoljnije.

Potrošači se zavaravaju ako misle da kaloriferi i grejalice, koji koštaju oko 2.000 dinara, mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune. TA peći, napunjene noću kada je struja jeftinija, isijavaju tokom dana toplotu, dok prostorije počinju da se hlade čim obična grejalica prestane da radi - kaže Miloš Mitrović, stručnjak za energetiku.

Ukoliko je raspored soba takav da jedan klima-uređaj može da zagreje ceo stan, grejanje na ovaj način može da košta oko 4.500 dinara mesečno, ali ne i ako su za zagrevanje potrebna dva klima-uređaja. Mitrović kaže da je važno napomenuti da samo klima-uređaj sa inverterom može da zagreje stan i kada je spoljna temperatura ispod nule.

Građani koji su se još početkom leta setili da kupe drva i ugalj proći će jeftinije nego oni koji će tek sad da ga nabave, pošto je kupovina drva i uglja u sezoni znatno skuplja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grejanje na struju grejanje na drva grejanje centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana