Tekst objavljen: 10.11.2016 10:59        


Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene isprave za novu elektronsku karticu, od danas će imati mogućnost to da urade i elektronski.

Kako do elektronske zdravstvene knjižice

Oni to mogu učiniti putem Nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs).Cela procedura je jednostavna i prilagođena korisnicima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Novom uslugom predviđena je i mogućnost dostave novog dokumenta na adresu na kojoj je podnosilac zahteva prijavljen u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i ta adresa će biti ponuđena kao opcija prilikom popunjavanja zahteva.

Troškovi izrade iznose 400 dinara po jednoj zdravstvenoj kartici, za građane koji žele lično da je preuzmu u nadležnoj filijali RFZO.

Građani koji se opredele za dostavu zdravstvene kartice na odabranu adresu, uplaćuju iznos od 469 dinara za jednu zdravstvenu karticu.

Ukoliko građani žele da izvrše uslugu i za više članova svoje porodice koji su preko njih osigurani, na jednoj uplatnici će biti iznos za plaćanje za sve članove porodice za koje je podnet zahtev.

Zbog zaštite podataka, RFZO će dostavljati koverat sa karticom posebno za svako lice. Ukoliko prilikom dostave, podnosilac zahteva ne bude na navedenoj adresi, biće mu ostavljeno obaveštenje gde može naknadno da preuzme karticu.

Građani koji su već uplatili iznos takse a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko Portala i da ponovo i plate, uz izbor da li žele dostavu na odabranu adresu ili ne. Prvobitnu uplatu mogu povratiti standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

"Nova usluga elektronsko podnošenje zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica rezultat je zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Ministarstva zdravlja, Direkcije za elektronsku upravu i Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje i nastala je kao brz i efikasan odgovor na apele građana zbog redova na šalterima. Pošto je ovaj servis namenjen svim građanima, želim da najavim da će od srede studenti Fakulteta organizacionih nauka (FON) popunjavati zahteve za najstarije žitelje i na taj način umesto njih završiti proceduru", izjavila je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Republički fond za zdravstveno osiguranje pozvalo je građane da nove zdravstvene kartice poruče putem nacionalnog Portala eUprava i podsećaju da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisan krajnji rok za podnošenje zahteva 31. decembar.

Kako se napominje, koraci u podnošenju zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja su sledeći:

1. Idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond zdravstvena knjižica elektronska knjžica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana