Tekst objavljen: 02.07.2016 14:30        


Kada rešite da krenete na put automobilom tj. sopstvenim prevozom, prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste da li posedujete sva potrebna dokumenta za putovanje.

Kako do međunarodne vozačke dozvole i zelenog kartona

Ukoliko putujete van granica naše zemlje,pored ličnih dokumenta kao što su pasoš i vozačka dozvolaili recimo putno osiguranje, koje može biti i besplatno u slučaju da niste znali, za ulazak u određene zemlje neophodna je imeđunarodna vozačka dozvolakao izeleni karton.

Kako nabaviti Međunarodnu vozačku dozvolu?

Da biste pokrenulipostupak vađenja međunarodne vozačke dozvole (MVD) potrebno je dalično podnesete zahtev i sledeća dokumenta:
  • Važeću vozačku dozvolu, izdatu u Republici Srbiji (nacionalna vozačka dozvola)
  • Važeću ličnu kartu ili pasoš
  • Dve fotografije formata 3,5 x 4,5 cm
  • Zahtev za izdavanje MVD na obrascu propisanom od strane Auto-moto saveza Srbije (AMSS)
  • Dokaz (primerak uplatnice) o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 740 rsd.
Cena mađunarodne vozačke dozvole iznosi 2.000 rsd i važi 3 godine od datuma izdavanja. Štampana je na srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku. Neke od zemalja koje zahtevaju da posedujete ovaj dokument su Grčka, Italija, Nemačka, itd. Detaljnije za koje zemlje je potrebna Međunarodna vozačka dozvola.

Zeleni karton (Zelena karta)

Zeleni karton predstavljaMeđunarodnu kartu za osiguranje automobilai to je zapravomeđunarodna polisa osiguranja vašeg automobilakoja pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu. Prilikom registracije vašeg automobila možete preuzeti zeleni karton u osiguravajućem zavodu u kojem je vaše vozilo osigurano.

Da biste izvadili zeleni karton potrebno je da priložitesledeću dokumentaciju:

  • Polisu obaveznog osiguranja na uvid
  • Saobraćajnu dozvolu.
Cena zelenog kartona iznosi 2.000 rsdi važi do isteka premije obaveznog osiguranja. Posedovanje zelene karte obavezno je kada se ulazi na teritoriju sledećih zemalja: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Tunis, Maroko.

Upravljanje tuđim vozilom u inostranstvuUkoliko na put krećete tuđim automobilom, neophodno je da izvaditepunomoć za upravljanje tuđim vozilomu inostranstvu.

Cena dozvole iznosi 1.500 rsdi možete je nabaviti u Auto-moto savezu Srbije (AMSS).
Neophodna dokumentacijaza izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom:
  • Važeća lična karta vlasnika vozila
  • Važeća putna isprava (pasoš) korisnika vozila
  • Saobraćajna dozvola za vozilo
  • Rok važnosti dozvole se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila iizdaje se najduže za rok od godinu dana, ali može i kraće na zahtev vlasnika vozila.
Savet putnicima je da provere da li su poneli sva potrebna dokumenta na put kao i sve stvari za putovanje, ali i dauvek poštujte propise zemlje u koju putujete i ne dozvolite da vam sitnice i nedovoljna informisanost ugroze putovanje. Predlog je i da uzmete u obzir vinjete za neometano putovanje.

Putem našeg portala možete se uvek informisati o svim detaljima vezano za vaše putovanje i na put krenuti potpuno bezbedno i sigurno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    milos markovic 17.09.2016 0:16

    Kako mogu nabavi ti tu dozvolu i koliko to košta

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto turizam zeleni karton

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana