Tekst objavljen: 28.05.2021 10:55        


Do sredine juna trebalo bi da bude upućen poziv svim građanima koji su zainteresovani za subvenciju za zamenu stolarije. Grad Beograd je dobio sredstva i sada je posao na opštinama

Kako se određuju rang liste za zamenu stolarije?

Grad Beograd je na konkursu nadležnog ministarstva dobio 10 miliona dinara u okviru programa energetske sanacije stambenih zgrada i kuća. Toliko će biti izdvojeno i iz gradskog budžeta, dok zainteresovani građani treba da obezbede 20 miliona.

Ako se taj iznos podeli na 17 beogradskih opština, to znači da će svaka od njih dobiti po desetak hiljada evra, što će biti dovoljno za zamenu stolarije u oko 200 stanova. Ko će i pod kojim uslovima moći da se prijavi i na koji način će se formirati liste, biće poznato kada budu objavljeni konkursi.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da će se sredinom jula će završiti proces opredeljivanja sredstava.

"Sledeći korak je da se raspiše tender za firme koje će izvoditi te radove, a iza toga će pojedinci konkurisati i napravićemo selekciju i izbor u kojim stanovima će se ovaj projekat sprovoditi", ističe gradonačelnik.

U nekoliko beogradskih opština sa kojima je ekipa RTS-a kontaktirala kako bi saznali da li su počeli pripreme za realizaciju tog projekta rekli su da još uvek nije odlučeno da li će one raspisivati konkurs na koje će se građani prijavljivati ili će sve ostati u nadležnosti grada.

To je samo jedan od programa koji se realizuju sa željom da se smanji i potrošnja energije i računi građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Interesovanje je za sada veliko, ali tek kada počne realizacija biće poznato koliko građana će zaista želeti da koristi podsticaje. Na primer, Opština Čukarica je prošle godine otvorila konkurs za obnovu fasada i obezbedila sredstva, ali se na taj konkurs niko nije javio.

"Uslovi su bili da 90 posto finansira opština, a 10 posto stanari. Da li zbog nedostatka projektne dokumentacije ili je i tih 10 posto bila stavka koju stanari nisu mogli da ispune", kaže predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Očekuje se da će naredne godine biti obezbeđeno više novca za poboljšanje energetske efikasnosti.

Goran Rodić iz Građevinske komore naglašava da je to pilot projekat.

"Zakon će se još dorađivati, a kroz podzakonska akta najverovatnije i način kako će da se realizuje. Treba odrediti neku sumu koju će svi moći da prihvate zbog energetske efikasnosti, a onda da firme koje budu proizvodile i radile takvu stolariju budu proverene, da su domaći proizvođači, da imaju ateste i da ispunjavaju uslove koje država traži", naglašava Rodić.

U Građevinskoj komori procenjuju da bi posao u okviru poboljšanja energetske efikasnosti moglo da dobije oko 15.000 radnika.

1 komentar

  1. User image
    mare 30.05.2021 10:27

    Hoćemo li to da renoviramo Beograd
    na vodi?Pa i zato je malo.Ajde da se malo sprdamo
    sa narodom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zamena stolarije državna pomoć zamena stolarije rang lista državne subvencije Goran Rodić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana