Tekst objavljen: 05.12.2014 10:28        


Dobili ste ček iz inostranstva, unovčavanje istog nije baš jednostavno kako nam se čini. Da bi ste predali ček na naplatu banci morate na licu mesta da platite  oko 1,5% od vrednosti čeka. Prilikom unovčavanja vodite računa i u kojoj banci želite to da uradite, jer neke imaju visoke troškove koje vi snosite.

Kako unovčiti ino ček?

Banke vrše otkup ino čekova raznih vrsta, a između ostalog i privatnih čekova. Privatne čekove izdaju fizička i pravna lica na teret svojih računa i mogu biti lični i kompanijski.
Kada je u pitanju unovčavanje kompanijskih čekova, period naplate zavisi od ino banke i načina na koji je ček primljen (polog ili inkaso).
U zavisnosti od načina naplate čeka (otkup, polog ili inkaso) isplata se može vršiti u dinarima ili u stranoj valuti.
U slučaju kada je ček primljen na inkaso, datum naplate u potpunosti opredeljuje ino banka, a u slučaju kada je primljen na polog banka vrši isplatu po dobijanju pokrića pod rezervom od ino banke.

Rok važnosti tj. naplativosti čeka može biti različitog trajanja i najčešće je naznačen na čeku. Datum izdavanja je obavezan elemenat na čeku, tako da isti mora postojati da bi se utvrdilo da li je ček važeći. Ček treba da sadrži pečat i rok važnosti.

Rok važnosti čeka je okvirno 4 meseca od datuma izdavanja, a ukoliko rok nije decidno naveden po pravilu iznosi do 6 meseci od datuma izdavanja.
Ukoliko je ček ispravan i nije mu istekao rok važnosti, banka može da ga preuzme na inkaso.

U zavisnosti od banke izdavaoca, valute i iznosa na koji glasi ček zavisiće i period od prijema do realizacije naplate čeka koji može biti od od 20 do 60 dana.
Donosilac čeka mora da bude klijent banke, mora imati otvoren devizni račun u toj banci. Ukoliko je potrebno otvaranje  deviznog računa, to je  moguće izvršiti u ekspozituri, na osnovu lične karte. Otvaranje je besplatno i ne postoji trošak održavanja istog.

Provizija banke za prijem čeka na inkaso se kreće od 1,50%, do 2,0%, min. 500 dinara, max 8.000,00 + dodatni troškovi inostranih banaka (nepoznati).

Provizije za isplatu ino čekova su:
 - isplata u efektivi- odmah po prezentaciji - 1,50 %, minimum 200 RSD;
- isplata po isteku određenog roka (dobijenog odobrenja) - 1,00 %, minimum 200 RSD;
- isplata penzionog čeka - 0,50 %;
 - isplata penzionog čeka izdanja BAWAG - 1,50 %, minimum 200 RSD;
- otkup ino čeka - 2%, minimum 200 RSD. -troškovi ino banke koji u zavisnosti od iznosa na čeku idu od 5 eur     do 30eur.
 -troškovi kurirske službe DHL 1800 RSD.

Kako se naplata ino čekova vrši preko korespodentske banke postoji mogućnost dodatnih troškova na ime pomenute banke koji su nepoznati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

7 komentara

  1. User image
    gabrijela 07.03.2015 2:45

    Postovani,
    Ja sam iz amerike dobila zvanican vladin cek sa social security benefits.
    obisla sam par banki i naravno s uda dobila razlicite infor.acije. ek je preko 5000 USD (7427) i ja ne znam sta xa radim
    neverovata mi je ci jenica da su rekli da u cekati do8 nedelja a ja cu od sada te cekove dobijTi na mesecnom nivou. Ne u tom iznosu ali preko 500 USD.
    STA DA RADIM?
    Da li bi mi zna ilo da mi neko otvori americki racun u banci? Da li cekovi movu da se depo uju online (sorry ako je glupo pitanje)

    Svaki savet dobrodosao.
    srdacno
    gabrijela

  2. User image
    Milica 09.03.2015 12:23

    Ja sam taj problwem rešila tako što sam umesto ćekaova trazila da mi se uplati na devizni račun koji sam otvorila u Erste banci i poslala SWIF cod pomoću kod su mi uplaćivali direktno na račun.

  3. User image
    Pavle 29.11.2018 12:33

    I ja imam problem sa naplatom čeka iz Amerike. Rekli su mi iz Amerike da elektronskim putem jedino mogu da uplate novac na američki bankovni račun, a ne naš.

  4. User image
    dragan 02.12.2019 16:54

    Kako da naplatim inostrani ček koji glasi na mog oca ,a otac je u međuvremenu preminuo ?

  5. User image
    Mirjana Raković 16.02.2022 14:50

    Kako I gdje unovčiti MoneyGram ček inostrani, od banke Regio bank, Untereht, Nederland država. Molim da mi neko ko zna odgovori. Ček glasi na moje ime, sa svim podatcima, Or Kodom na čeku, brojem čeka, datumom izdavanja čeka. Hvala

  6. User image
    Kamatica tim 17.02.2022 9:55

    Poštovana Mirjana,

    Ukoliko niste našli odgovor u tekstu, savetujemo da odgovor potražite od Narodne banke Srbije.

    Njihov sektor za rad sa korisnicima finansijskih usluga bi mogao da vam pomogne. Njihov broj telefona je 011/3338-251, a mejl adresa zastita.korisnika@nbs.rs

  7. User image
    Milos 23.02.2023 15:11

    Ja sam dobio cek na veoma velik iznos od Citybank iz Kanade tacnije Toronta..na swift nisam mogao jer prosto nisam u prilici da im diktiram kako ce da isplacuju i rade .U svakom slucaju Srbija je jedno 5 vekova u zaostatku za komplet ostalim delovima sveta.Ja pojma nemam gde i kako da ga unovcim ovo je smesno..na kraju cu morati da odem u inostranstvo da to resim jer cu tako ustedeti zivce i vreme.Ako neko zna nesto bilo bi lepo da mi kaze,uputi bilo sta.Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inostani ček into ček inkaso into banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana