Tekst objavljen: 04.03.2018 13:01        


Ako spadate u onu grupu ljudi koji se pri svakom odlasku u inostranstvo vraćaju s punim koferima garderobe, tehnike ili hrane znatnu uštedu možete ostvariti vraćanjem poreza na granici.

Kako vratiti porez na robu kupljenu u inostranstvu

Naime, u zemlji u kojoj niste državljanin niste dužni ni da platite porez. U zavisnosti od države postoje i određene razlike kod mesta gde se novac vraća kao i pravljenje potrebne dokumentacije. U nekim zemljama

Porez plaćen na robu kupljenu u Americi nije moguće dobiti nazad jer Amerika ne dozvoljava povrat plaćeno poreza nikome.
porez se vraća na posebnim šalterima na granici, a u nekim novac dobijate u prodavnici gde ste robu i kupili, i to sledeći put kada se vratite u nju. Sama procedura vraćanja nije komplikovana.
  • Uz sebe uvek nosite pasoš, i za svaku kupljenu robu obavezno uzmite i račun,
  • Na kasi, dok plaćate, recite prodavcu da želite TAX FREE, i pokažite pasoš.  
  • U zavisnosti od zemlje do zemlje, najmanji iznos na jednom računu mora biti 50 evra. Toliko je u Nemačkoj. U Italiji 155 evra, dok je u Švajcarskoj je, na primer, 300 franka. 
  • Svu potrebnu papirologiju najčešće ispunjava sam prodavac. Na vama je da obavezno proverite da li je na tim papirima udaren i pečat. Bez njega ne možete ni dobiti deo novca nazad. 
  • Osim fiskalnog računa za kupljenu robu, od prodavca dobijate i "Global Refund Cheque“, na kome će biti ispisani vaše ime i prezime, adresa, grad i država stanovanja kao i broj pasoša. 
  • Nemojte se zbuniti, u nekim prodavnicama kao na primer H&M-u toga nema, već samo račun uz poseban isečak na kome prodavci stavljaju pečat, a vi popunjavate podatke. 
  • Kada dođete na aerodrom ili granični prelaz pitajte carinike gde možete overiti račune za TAX FREE. To su najčešće posebni šalteri. Na aerodromu na njima često zna da bude gužva, pa računajte da će vam trebati i dodatno vreme.  
  • Obavezno ponesite i stvari koje ste kupili i za koje vraćate porez. Nekad se dešava da carinik traži da ih vidi. I nemojte da skidate cenu, niti vadite iz originalnog pakovanja. 
  • Kada carinik udari pečat, sve je spremno da vratite porez koji vam je kroz kupovinu robe i naplaćen. To možete da uradite direktno na aerodromu ili graničnom prelazu. Na aerodromu to radite kad prođete poslednju pasošku kontrolu, pred ulazak u avion. Tražite šalter na kome piše TAX FREE ili „Global Blue“. Na graničnom prelazu taj šalter je često i onaj gde ste overavali papire. 
  • Politika kompanije „Global Blue“ se povremeno menja. Pa je tako bio jedan period kada su vam uzimali dodatni procenat ako ste želeli da vam se keš isplati odmah, na licu mesta. Ili ste mogli da napište broj kartice na koju da vam uplate novac, i to je išlo bez provizije.  
  • Ukoliko to ne uradite tada novac možete podići i u Srbiji. Isključivo u poslovnicama Rajfajzen banke. I tu računajte na dodatnu proviziju, i nešto lošiji kurs u odnosu na menjačnicu po kome vam isplaćuju dinare.
Proizvodi koje ste kupili u inostranstvu i za njih vratili porez, ukoliko ne prelazi limit za oporezivanje u Srbiji, nije potrebno dodatno prijaviti i carini u našoj zemlji. Na primer, u koliko ste u Nemačkoj kupili garderobu u vrednosti od 100 evra, i vratili TAX FREE ta roba naravno ne podleže nikakvom posebnom carinjenju i kod nas. Važno je i napomenuti da ovaj način vraćanja poreza nije moguć u svim zemljama. Jedna od njih je i Amerika. Oni nikome ne dozvoljavaju povrat plaćenog poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

10 komentara

  1. User image
    Branislav 27.02.2018 11:31

    Jedan od najkorisnijih tekstiva! Hvala autoru!

  2. User image
    Dusan 27.02.2018 11:53

    Postovani,
    Navedene informacije nisu u potpunosti ispravne, bitno je naglasiti da drzava Srbija mora imati potpisan sporazum sa tom drzavom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kao sto npr. postoji sa EU ali sa USA ne postoji!

  3. User image
    Jelelna 27.02.2018 14:07

    Hvala!
    Konacno da neko razumljivim recnikom objasni ovu problematiku.

  4. User image
    Branislav 27.02.2018 14:12

    Ta informacija stoji u tekstu u poslednjoj recenici...za mene, pnr., je bitna informacija da u USA ne mogu da vratim, a nije bitno zasto ne mogu da vratim...

  5. User image
    Milica 27.02.2018 15:41

    Konačno I ovo da pročitamo

  6. User image
    Popcorn 27.02.2018 17:51

    Dobar tekst! Razumnim jezikom. Ako neko zna limit za ostale zemlje evrope,neka napise.

  7. User image
    Dejan 05.03.2018 6:27

    A šta se dešava kad kupite kola i hoćete da ih sami dovezete iz Nemačke? Gde tu treba da se javite da bi ostvatrili svoja prava?

  8. User image
    zvonimir 18.01.2019 16:31

    lepo je ovo objasnjeno, meni trba pomoc da li vracam porez ako kupim novu Ladu Nivu u Rusiju i dovezem je u Srbiju i ovde platimm carinu i porez i kako to da ucinim.

  9. User image
    Zarko 12.02.2019 17:43

    Postivanje,
    Kupoo sam robu u Svsjcarskoj. Na izlazu iz Svajcarske u Austriju sam na Svajcarskoj carini overio fakturu carinskkm pecatom Svajcarske carine.
    Kad sam otisao u ptodavnicu gde sam robu i kupio nisam mogao povratiti iznos poreza jer ta prodavnica nije u sistemu taxi fri. Kako da izvrsim povracaj poreza za koji imam pravo i gde.
    Puno hvala. Ocekujem odgovor na moj e mail.
    Puno hvala!
    Pozdrav
    Zarko Brankovic, s. r

  10. User image
    Aleksandar 12.01.2020 17:25

    Poštovani,
    hteo sam da kupim neki proizvod u Pragu. Kontaktirao sam prodavca i rekli su mi da samo račun overim na granici.
    Gledajući preko Google maps ja nigde nisam video neki objekat na granici gde bih ja to overio. Da li vi možete da mi pomognete?

    Unapred zahvalan,
    Aleksandar

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina povraćaj poreza porez vraćanje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana