Tekst objavljen: 28.10.2021 16:10        


Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da zadrži kamatne stope i pandemijski program podsticaja na nepromenjenom nivou uprkos aktuelnim inflatornim pritiscima, izveštava agencija AP

Kamate ostaju iste, monetarna politika Evopske banke nepromenjena


Odluka o tome da li i kako okončati program kupovine obveznica vredan 1,85 biliona evra (2,14 biliona dolara)., koja utiče na 19 zemalja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu evro, biće na dnevnom redu ECB-a na sednici u decembru.

Ovaj paktet podsticaja smanjio je troškove dugoročnog zaduživanja preduzeća, kako bi lakše prebrodila period lokdauna, a omogućio je i jeftinije zaduživanje vlada čiji su izdaci snažno porasli zbog finansiranja mera podrške nacionalnim privredama i građanima tokom pandemije.

Predviđeno je da program podsticaja traje najmanje do marta 2022., ili dok ECB ne proceni da je korona kriza završena, ali je nedavni uzlet inflacije pokrenuo polemiku o tome da li iz kupovine obveznica treba izaći ranije, a ne kasnije.

ECB je u septembru najavila da će smanjiti kupovine dužničkih hartija zbog rasta inflacije koja je u evrozoni dostigla u septembru 3,4 posto, što je najviši nivo u poslednjih 13 godina i znatno veći od ciljane stope ECB-a od 2,0 procenta.

Zvaničnici banke, međutim, tvrde da je skok potrošačkih cena privremen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Predsednica ECB Kristin Lagard se ranije izjasnila protiv "preteranog reagovanja" na rast inflacije preuranjenim povlačenjem podsticaja, jer se ekonomija i dalje suočava sa problemima zbog uskih grla u snabdevanju delovima i sirovinama.

Kamatne stope ECB-a ostaju do daljeg na istom nivou. Kamata na depozite je minus 0,5 posto, kamata na glavne operacije refinansiranja je nula odsto, a na prekonoćne pozajmice 0,25 procenata.

ECB sada predviđa inflaciju od 2,2 posto u 2021. godini, od 1,7 procenata u 2022. i od 1,5 odsto u 2023, što je ispod ciljane stope od 2,0 posto. Banka će ove prognoze ažurirati početkom decembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nepromenjene kamatne stope evropska centralna banka ecb kamatne stope Kristin Lagard evropska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana