Tekst objavljen: 04.11.2022 13:10        


Federalne rezerve su, podigle svoju kratkoročnu stopu za 0.75% na ciljni raspon od 3,75%-4%, što je najviši nivo od januara 2008.

Kamatne stope u SAD su na najvišem nivou još od 2008. godine


Akcije su u početku porasle nakon ove objave, ali su pale tokom konferencije za novinare predsednika Džeroma Pauela dok je tržište pokušavalo da proceni da li Fed misli da može da primeni manje restriktivnu politiku koja bi uključivala sporiji tempo povećanja stopa kako bi se postigao ciljani nivo inflacije od 2%.

Džerom Pauel je odbacio ideju da će Fed uskoro pauzirati sa podizanjem, iako je rekao da očekuje diskusiju na sledećem ili dva sastanka o usporavanju tempa pooštravanja mera.

Takođe je napomenuo da uzima u obzir i činjenicu da efektni monetarnog zatezanja kasne od nekoliko meseci do preko godinu dana sa manifestovanjem na realnu ekonomiju.

Ekonomisti se nadaju da je ovde Pauel ukazao na potencijalno smanjenje brzine podizanja kamata i da nas očekuje povećanja stope za pola poena na sastanku u decembru, a zatim i nekoliko manjih povećanja 2023.

Fed-ov komitet predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća, kako bi se postigala dovoljno restriktivna monetarne politike da vrati inflaciju na 2% u budućnosti.

Pauel je napomenuo da će biti potrebna odlučnost i strpljenje da se inflacija smanji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Predsedavajući je takođe izrazio određeni pesimizam u pogledu budućnosti. Napomenuo je da sada očekuje da će terminalna stopa, tj. tačka kada Fed prestane da povećava stope, biti viša nego što je bila na sastanku u septembru. Ipak, Pauel je ponovio ideju da će možda doći vreme da se uspori tempo povećavanja stope.

"To vreme dolazi, a može doći već na sledećem sastanku ili na onom posle. Nikakva odluka nije doneta", rekao je on.

Sa višim stopama dolazi i mogućnost da Fed neće moći da postigne „meko sletanje“ o kojem je Pauel govorio u prošlosti.

„Politika mora da bude restriktivnija, a to sužava put ka mekom sletanju“, rekao je Pauel.

Zajedno sa izmenama u saopštenju, Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) ponovo je okarakterisao rast potrošnje i proizvodnje kao „skroman“ i primetio da je „povećanje radnih mesta bilo snažano poslednjih meseci“, dok je inflacija „povišena“. U saopštenju se takođe ponavlja da je komitet „veoma pažljiv prema rizicima od inflacije“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed federalne rezerve džerom pauel američka ekonomija senzal capital

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana