Tekst objavljen: 13.09.2013 9:00        


Dugovi po kreditnim karticama u Srbiji mere se milijardama dinara, što nas ne sprečava da i dalje trošimo milijarde plaćajući njima. Građani trenutno bankama po kreditnim karticama duguju 38,9 milijardi dinara, dok su, od početka godine, njima potrošili više od 20,4 milijarde dinara.

Kartice krpe kućni budžet, dug bankama 39 mlrd. dinara

Na to treba dodati još 138 miliona evra koliko smo potrošili u inostranstvu plaćajući i običnim i kreditnim karticama.

Dugovi po kreditnim karticama sve teže se otplaćuju. Od ukupno 38,9 milijardi dinara duga po karticama, čak 4,8 milijardi je "u crvenom", jer vlasnici 76.435 kartica duže od dva meseca nisu namirivali svoje rate.
Iako ova vrsta zajma spada među skuplje u bankama, odmah posle preskupog dozvoljenog minusa, gotovo 900.000 žitelja Srbije koristi više od milion kreditnih kartica.

I, po njima ima odobren zajam u ukupnom iznosu od 84,4 milijarde dinara. To je, u proseku, odobreni limit po kartici od 73.660 dinara.

Iz meseca u mesec uvećava se i broj korisnika kreditnih kartica - samo od početka godine više od 32.000 ljudi dodatno se zadužilo na ovaj način.

Kada se podaci Kreditnog biroa o zaduženosti građana ukrste sa podacima Narodne banke Srbije o potrošnji, može da se vidi i koliko, zaista, trošimo plaćajući kreditnim karticama.

- Prosečna vrednost transakcije kreditnom karticom u ovoj godini je 3.183 dinara - pokazuje statistika Narodne banke Srbije.

U pretkriznom periodu trošili smo i više. Tako je 2007. godine, prosečna transakcija kreditnom karticom bila "teška" 3.204 dinara. Ali, tada je evro bio ispod 80 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana