Tekst objavljen: 21.04.2017 9:09        


BEOGRAD, 21. aprila (Tanjug) - Jedan od tri najveća industrijska proizvođača brašna, hleba i testenina u Srbiji ĆZzito prometĆ a.d. iz Sente, kažnjen je sa 100.000 dinara jer je na tržištu najviše prodavao jeftiniji hleb, kaže za Tanjug direktor "Žitounije" Zdravko Ssajatović. 

Kažnjeni zato što prodaju jeftiniji hleb

Pomenuti proizvođač, kaže Ssajatović, je hleb prodavao po maloprodajnoj ceni od 39 dinara za hleb od brašna T-500 i po 36 dinara za hleb od brašna T-850, što je za pet, odnosno devet dinara jeftijnije u odnosu na cene koje posebna uredba propisuje.

"Uredba, koja se inače produžava svakih šest meseci, je doneta kao socijalna Uredba sa osnovnim ciljem da građanima Srbije obezbedi snabdevanje hlebom po prihvatljivim cenama i ona kaže da je vekna hleba 44 dinara, a Zzitopromet ga je prodavao za 39 dinara", kaže Ssajatović.

Nadležni sud je, na osnovu prijave poljoprivrednog inspektora, firmu kaznio jer strukturu proizvodnje hleba nije prilagodio Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna T-500 prema kojoj je propisano da učešće hleba od ovog tipa brašna u ukupnoj dnevnoj proizvodnji hleba mora biti najmanje 40 odsto.

'''Proizvođač je pravio manje hleba od belog brašna, a vise od polubelog jer su građani pokazali veće interesovanje za taj hleb. Strukturu proizvodnje nametnulo je tržište a ono je, vrhovni sudija uspešnosti poslovne politike svakog privrednog subjektaĆ, kaže Ssajatović. Kako je rekao, krivica se sastoji u tome što proizvođač u dnevnoj strukturi proizvodnje, ima učešće belog hleba od brašna tipa 500, osam odsto, polubelog hleba od brašna tipa 850, 74 odsto, a specijalnih vrsta hlebova 18 odsto.

"Proizvođač je pokazao da je socijalno odgovoran, a kažnjen je, i to je apsurdno. Korist su imali građani koji su mogli da kupe vrstu hleba po svom izboru, a jasno je da su ogromnom većinom izabrali da kupuju najjeftiniji hleb od brašna T-850 koji je istovremeno i nutritivno najzdraviji", objašnjava Ssajatović.

Komentarišući ceo slučaj on je kazao i da je "postupanje poljoprivrednog inspektora i nadležnog suda legitimno, ali daleko od vladavine prava, a još dalje od zdrave pameti".

Kako je naglasio, presuda je ''''u ime naroda" doneta protiv naroda odnosno interesa građana, rekao je on.
Prema njegovim rečima, potrebno je hitno dopuniti Uredbu u smislu da se u obaveznu proizvodnju i promet heba od brašna T-500 doda i hleb od brašna T-850 i da ta dva tipa hleba zbirno čine količinu od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje, kažu u Zzitouniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana