Tekst objavljen: 31.05.2016 11:02        


Kineska centralna banka devalvirala je danas kurs juana prema američkom dolaru, spustivši njegovu vrednost na najniži nivo za više od pet godina. Narodna banka Kine je utvrdila kurs juana, poznatog i kao renminbi, na 6,5784 juana za jedan dolar, što je za 0,45 odsto niže u odnosu na kurs od petka, prema podacima Kineskog sistema za trgovinu devizama, prenosi agencija Frans pres.

Kina: Kurs juana na petogodišnjem minimumu prema dolaru

Ovaj kurs juana je najniži od februara 2011. godine, navodi francuska agencija, dodajući da Kina reguliše kurs svoje valute u skladu sa pravilnikom koji dozvoljava odstupanja od dva odsto dnevno.

"Juan će postepeno deprecirati. Glavni pokretač deprecijacije biće snažniji dolar kome će podršku pružiti očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD", izjavio je ekonomista banke "Goldman Saks/Gao Hua Sekjuritiz", Song Ju, za njujoršku agenciju "Blumberg".

Predsednica američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen izjavila je krajem prošle nedelje da će povećanje kamatne stope "verovatno" biti opravdano u narednim mesecima, ukoliko ekonomski podaci nastave da beleže oporavak.

Kina je iznenadila globalne investitore kada je u avgustu prošle godine devalvirala nacionalnu valutu za skoro pet odsto za nedelju dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs juana fed dolar centralna banka narodna banka kine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana