Tekst objavljen: 08.09.2015 12:07        


Kineska vlada je u spas berzi od početka krize pre tri meseca uložila 1,5 biliona juana (236 milijardi dolara), saopštila je danas banka "Goldman Saks". "Kineski nacionalni tim" je samo u avgustu podržao berze sa 600 milijardi juana, što je ekvivalent 9,2 odsto vrednosti ukupnih akcija kojima se trguje na berzama u Kini, navode stratezi "Goldman Saksa", a prenosi agencija "Blumberg".

Kineska vlada za spas berzi dala 236 milijardi dolara

Investitori brinu šta će se desiti kada vlada obustavi podršku berzama. Šangajski kompozitni indeks je od juna oslabio 41 odsto, a taj pad "zbrisao" je pet biliona dolara sa berzi u Kini, budući da su se investitori masovno povlačili zbog strahovanja od slabljenja druge po veličini svetske privrede.

Od početka godine do sredine juna, deonice na kineskim berzama su registrovale skok vrednosti od preko 150 odsto, da bi od sredine juna do sada oslabile oko 40 odsto. Ni intervencije zvaničnog Pekinga vredne više milijardi dolara nisu zaustavile pad vrednosti akcija, pa su zvaničnici centralne banke Kine i tržišni regulatori proteklog vikenda priznali da postoje "mehuri" na berzama.

"Mehuri su nastavili da se stvaraju do sredine juna. Korekcije na berzi su se sada približile kraju", izjavio je guverner centralne banke Kine Džu Sjaočuan na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz Grupe 20 (G20) u Ankari.

Kineska komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedelje sredinom juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investitori na berzi oporavak berze akcije na berzi kineska berza kineska vlada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana