Tekst objavljen: 20.08.2015 11:50        


Kineske berze su danas ponovo pale, što ukazuje na krhko poverenje investitora u to tržište usled nastavka zabrinutosti za drugu najveću svetsku ekonomiju. Obim trgovanja je, kako izveštava agencija Rojters, bio slab, budući da su mnogi ulagači ostali po strani.

Kineske berze i dalje tonu

Akcije su u jutarnjim satima neznatno pale, pošto su saopštenja mnoštva kompanija da je kineska vlada investirala u njih podstakla neke računice, ali su sredinom popodneva cene počele značajnije da padaju.

Indeks CSI300 najvećih kompanija koje se kotiraju na Šangajskoj i Šenženskoj berzi pao je za 3,2 odsto na 3.761,45 poena, dok je Šangaški kompozitni indeks (ŠEC) izgubio 3,4 procenta, spustivši se na 3.664,29 poena.

ŠEC je sada slabiji za oko 7,0 odsto od 11. avgusta, kada je Kina devalvirala juan za blizu dva odsto.
Indeksi su jučerašnji dan, i pored prvobitnog pada, završili s blagim rastom, nakon što je kineska centralna banka poručila da će ponuditi dodatna srednjoročna sredstva bankama, pored 120 milijardi juana (19 milijardi dolara) koje je prethodnog dana ulila na tržište novca.

Kineska komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

"Iako je vlada spremna da podrži tržište, postavlja se pitanje da li će u tome uspeti. Bez svežeg priliva novca, oporavak tržišta nije održiv", rekao je analitičar firme AJ sekjuritiz, Hu Jingmin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi kineska berza pad kineske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana