Tekst objavljen: 25.07.2019 10:50        


Pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac izjavio je da će klasične sijalice sa užarenom niti do kraja 2020. godine biti izbačene iz upotrebe

Klasične sijalice od iduće godine van upotrebe u Srbiji

„Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka znatno uticati na energetsku efikasnost“, kazao je Banjac na panelu „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“, a prenosi dnevni list „Blic“.

On je istakao da bi nova pravila trebalo da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda i da su okrenuta smanjenju njihovog uvoza.

Na tom panelu Banjac je najavio i formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja 2019. godine koji je jedan od uslova da od Evropske unije (EU) država dobije dodatna sredstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra, trenutno smo na sumi od oko 10 miliona, a od EU ćemo dobiti još 10 miliona.

Ta sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića“, dodao je Banjac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klasične sijalice obične sijalice izlaze iz upotrebe miloš banjac sijalice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana