Tekst objavljen: 19.11.2017 17:36        


Stanari zgrada u Srbiji imaju još mesec da izaberu upravnike, kao i da se registruju. Rok da to učine je 12. decembar. Ukoliko to sami ne urade, po slovu zakona dobiće prinudnog upravnika, ali to neće biti učinjeno odmah.

Ko ne izabere upravnika dobiće prinudnog upravnika

U mnogim zgradama se uveliko održavaju izbori za upravnika, a koji će zameniti dosadašnje predsednike Skupštine stambene zgrade. Istovremeno, osim izbora upravnika, obaveza stambene zajednice je i upis u Registar stambenih zajednica a koji se nalazi u okviru lokalnih samouprava. U Srbiji ima oko 14.000 zgrada, a prema poslednjim podacima do sada se 3.600 upisalo u registar lokalnih samouprava, a što je i obaveza po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada.

Lokalna samouprava imenuje prinudnog upravnikaUpravnik može da bude stanar zgrade ili one mogu da zaključe ugovor sa profesionalnim upravnikom. Oni koje zgrade izaberu iz redova svojih stanara mogu taj posao da obavljaju volonterski ili u dogovoru sa stanarima da im bude plaćen. U slučaju da nema dogovora među stanarima, lokalna samouprava je u obavezi da imenuje prinudnog upravnika.

Prvo inspekcijski nadzor, pa da stanari ponovo pokušaju da izaberu upravnika

Međutim, prinudna uprava neće biti uvedena čim istekne rok za registrovanje stambenih zajednica i izbor upravnika zgrada. Zakon o stanovanju najpre propisuje inspekcijski nadzor. A šta to znači?

- Ne možete tek tako uvesti prinudnu upravu u zgradu. Prvo će inspekcija izaći na teren po prijavi vlasnika stanova, utvrditi da li je zgrada registrovana i odrediti rok za to. Mislim da će to onda motivisati građane da sami to učine - kaže Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradovi i opštine po azbučnom redu će dodeljivati upravnika

Gradovi i opštine će na svojoj teritoriji po azbučnom redosledu dodeljivati prinudnog upravnika, a ako ga nema, obratiće se najbližoj lokalnoj samoupravi.Takođe, dužnost lokalne samouprave je, kako kaže Atanacković je i da propiše visinu novčane nadoknade za prinudnu upravu.

Prinudna uprava može trajati i traje samo onoliko koliko je stanarima potrebno da se dogovore.

Samo sa licencom može da se obavlja posao upravnika, pa i prinudnog

Inače uveliko traju obuke za buduće upravnike i do sada ih je njih 800 prošlo, dok je licencu dobilo 400 upravnika. I dok obuke nisu obavezne, licenca za obavljanje ovog posla - jeste.

- U Privrednoj komori Srbije 29. novembra biće održan pisani ispit za dobijanje licence. Očekuje se još jedan ispitni rok u decembru, a kako bi se povećao broj profesionalnih upravnika, koji jedini i mogu da budu prinudni upravnici zgrada - ističe Mirjana Kovačević, direktor Centra za edukaciju Privredne komore Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
upravnik upravnik zgrade prinudni upravnik zgrade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana