Zvanični kurs Evra za dan 22.09.21. :: 117.5754 rsd
Tekst objavljen: 22.08.2018 10:42        


Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude određena do 15. septembra, do kada bi stavove morali da usaglase država, sindikati i poslodavci.

Koliki će biti minimalac?

Ministri nadležni za finansije i rad Siniša Mali i Zoran Ðorđević počeli su juče razgovore o minimalcu, kako bi vlada svoj predlog predstavla Socijalno - ekonomskom savetu (SES) na sledećoj sednici.

Minimalna cena rada sada je 143 dinara po satu, odnosno oko 24.000 mesečno.

Sindikati smatraju da bi minimalac trebalo da iznosi 36.000 dinara, koliko sada "košta" minimalna potrošačka korpa, mada su svesni da je to teško izvodljivo u ovom trenutku.

Poslodavci još ne licitiraju sa visinom minimalne zarade, ali je jasna njihova želja da povećanje cene rada prati odgovarajući ustupak države, koji se odnosi na poreze i doprinose.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ističe da onaj ko prima minimalnu zaradu za tu zaradu treba da može da priušti potrošačku korpu, koja je, inače, krajnje skromna.

"Realno gledano, to je veliko povećanje i to ne može da se izdrži ili bi u ovom momentu bilo teško izvodljivo, ali očekujemo da u nekoj bliskoj budućnosti dođe do toga", kazao je Orbović Tanjugu.

Dodao je da će SSSS insistirati na SES-u da to bude strateški plan svih koji učestvuju u daljim preegovorima.

Podsetio je da su u dva poslednja pregovora povećanja bila osam, odnosno 10 odsto i dodao da to govori o kvalitetnim pomacima u visini minimalne zarade u poslednjih par godina.

I predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković kratko kaže:

"Kretaćemo se u tom okviru i povećanje mora biti dvocifreno", kazao je Stojiljković.

"Svesni smo da je zahtev koji bi značio gotovo 50 odsto povećanja minimalne zarade, nešto što bi ova ekonomija teško mogla da podnese, ali nećemo pristati na održavanje statusa kvo-a", kaže lider Nezavisnosti

Prema njegovim rečima, jedna od mogućnosti za povećanje minimalne zarade predstavlja i podizanje neoporezivog dela zarada, što bi olakšalo i poslodavcima da tu vrstu uvećane minimalne cene rada plate.

Upravo su porezi i doprinosi na zarade ono što je važno poslodavcima, pa predsednik njihove Unije (UPS) Miloš Nenezić, iako ne želi da licitra sa visinom minimalca, ističe da bi poslodavci želeli da trošak povećanja cene rada podeli sa njima država, kroz ustupak u visini poreza i doprinosa.

"Gornja granica za minimalac zavisi od toga šta ćemo raditi sa porezima i doprinosima, koji se odnose na zarade uopšte, ali posebno na ono što se odnosi na minimalnu zaradu. Taj deo ne bi trebalo da bude oporezovan, jer ako je minimalna zarada kategorija koja omogućava radnicima neki minimum, onda ne bi trebalo imati još nešto što bi opterećivalo preduzeća, radnike, pa i državu", rekao je Nenezić Tanjugu.

Napomenuo je da bi sednica SES-a trebalo da bude održana 6. ili 7. septembra, a pre toga, 30. avgusta, i Kolegijum SES-a, kada će početi usaglašavanja.

Izrazio je nadu da će se postići dogovor već na toj sednici, dodajući da svi partneri treba da imaju objektivan stav.

"Da vidimo, uvažavajući potrebe radnika, mogućnosti poslodavaca, a i same države, šta možemo da učinimo kako bismo omogućili da preduzeća mogu da funkcionišu bolje, da radnici imaju bolji životni standard, a da sve to bude propraćeno zakonima", rekao je Nenezić.

Ministri Mali i Ðorđević posle jučerašnjeg sastanka izjavili su da veruju da će do 15. septembra postići konsenzus sve tri strane.

U slučaju da SES ne postigne dogovor o minimalnoj zaradi, o njenom iznosu odlučuje Vlada Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  pera 22.08.2018 11:01

  Sve dok u ime radnika pregovaraju nekakvi Orbović, Čanci
  poltroni svake vlasti nema tu nikakve zaštite radnika i njihovih
  prava a kamoli neke ozbiljne minimalne plate.Kakav sindikat
  kad je medju radnicima poznata izreka ugovorci i ostali. Ugovorci na sat a ostali ako neće minimalac
  imaju ugovorci koji i tako rade nekoliko dana pa nerade itd. Pitajte te prestavnike sindikata kolika im je imovina.
  Zaradili boreći se za radnike.Svaki dan neki biser u ime boraca za radnike.
  Sve neki mali Vučići i njemu slični.Demagogija demagogija i tako u nedogled.

 2. User image
  Dragan Arsenović 23.08.2018 1:33

  Minimalac ce biti maksimalno 28000 hiljada.Gde da podignu preko 30000 hiljada,to bi bio smak sveta sigurno.Jadna li nam majka sa ovim PREPOSTENIM politicarima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošačka korpa zaposleni minimalac veći minimalac cena radnog sata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana