Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 07.03.2019 13:01        


Tako oni koji imaju negde zaturen austrijski šiling mogu za njega da dobiju 74 dinara, a za grčku drahmu duplo manje.

Koliko dinara možete dobiti za nepostojeće valute

Narodna banka svakog dana objavljuje kursnu listu na kojoj se nalaze 32 strane valute. Nas u Srbiji najčešće interesuje odnos dinara i evra, pa i ne obraćamo pažnju da se među tridesetak valuta nalazi veliki broj onih koje već dugo ne postoje.

U NBS kažu da se i danas, na zvaničnoj kursnoj listi, uz nemačku marku, nalazi još 10 trenutno nevažećih evropskih valuta.

-To su valute zemalja članica evropske Ekonomske i monetarne unije koje su 2002. godine zamenjene evromi prestale da važe kao sredstvo plaćanja u tim zemljama. To su austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, nemačka marka, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak - kažu za Telegraf u NBS.

Iako se većina već deceniju i po ne koristi, svakog dana možemo da vidimo koliko koja od ovih valuta vredi u odnosu na dinar.

Tako oni koji imaju negde zaturen austrijski šiling mogu za njega da dobiju 8,5 dinara, za grčku drahmu 34, dok za jednu irsku funtu mogu da dobiju čak 150 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ali zašto se ove valute i dalje kotiraju na kursnoj listi?

- Imajući u vidu da se kursevi iz kursne liste Narodne banke Srbije za zvanični srednji kurs primenjuju za potrebe knjigovodstva i statistike, kao i za obračun carine i drugih uvoznih dažbina, saglasno članu 41. Zakona o deviznom poslovanju, Narodna banka Srbije izračunava i objavljuje zvanične srednje kurseve dinara prema ovim valutama - kažu u NBS.

Oni napominju daza većinu ovih valuta i dalje postoji mogućnost zamene za evro kod nacionalnih centralnih banaka- kažu za Telegraf iz NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
valute novac nbs dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana