Tekst objavljen: 16.10.2016 14:32        


Pristojnost u Srbiji nema veze sa skromnošću jer za pristojan život, bez odricanja, u četvoročlanoj porodici supružnici treba da zarađuju čak po 121.233 dinara.

Koliko novca je potrebno za pristojan život

Takav komfor sebi trenutno može da priušti tek svaki 17. zaposleni u Srbiji i nijedan penzioner! Svi ostali žive ispod granice pristojnog života. Ne odlaze na zimovanja, letovanja, u bioskop, restorane.

Nezvanične procene, jer precizan podatak nema nijedna institucija, kažu da u Srbiji tek nešto više od 100.000 zaposlenih zarađuje više od 120.000 dinara, što je tek 5,8 odsto ukupnog broja građana koji imaju posao.

Po računici „Blica“, za pristojan život porodice, bez odricanja, ali i bez bahaćenja, oba roditelja bi mesečno morala da zarade ukupno 242.466 dinara, to jest svaki od njih skoro 1.000 evra. To znači da bi neko sa srpskom prosečnom platom od 40.443 dinara za pristojan život morao istovremeno da radi tri posla ili da tri meseca živi od vazduha kako bi četvrtog sebi priuštio malo „srpskog luksuza“.

Sa 2,9 miliona dinara godišnje, četvoročlana porodica sa dva đaka, osnovcem i srednjoškolcem, sebi može da priušti i zimovanje i letovanje, odlaske u bioskop, pozorište, da mesečno uštedi 100 evra, dva puta mesečno da ode u restoran na nedeljni ručak, deci da plati ekskurzije, ali i da istovremeno isplaćuje kredit za stan i automobil.

Tu su i troškovi za automobil, koji samo za gorivo u proseku dostignu 100 evra mesečno. Pod pristojnim životom podrazumeva se i da vaše dete ima sportske aktivnosti, da uči jezike i nosi novu, a ne generacijama nasleđivanu obuću i odeću.

Ova porodica ne letuje na Karibima, već u Grčkoj, ali u hotelu sa tri zvezdice. Ni skijaška destinacija nije ekskluzivna, već je domaća i podrazumeva najam apartmana, a ne pansionski smeštaj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porodica troškovi novac primanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana