Tekst objavljen: 18.04.2017 8:51        


PARIZ, 18. aprila (Tanjug) - Konferencija na visokom nivou "Podsticanje investicija za konkuretnost u Jugoistočnoj Evropi", čiji će domaćin 19. i 20. aprila u Parizu biti Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), okupiće desetak ministara i lidera i više od 150 visokih predstavnika vlada iz regiona, OECD-a, akademskih i poslovnih krugova, Evropske komisije i drugih partnerskih organizacija.

Konferencija o veĆim ulaganjima za konkurentnost u JIE

Kako se navodi u saopštenju OECD-a dostavljenom Tanjugu, skup ima za cilj podizanje svesti o trendovima investicionih politika, identifikovanje izazova i istraživanje političkih opcija za podsticanje ulaganja i konkurentnosti u regionu.

Učesnici će takođe sagledati načine za maksimalno korišćenje iskustava zemalja u regionu, standarda OECD-a i dobre međunarodne prakse i za privlačenje dugoročnih kvalitetnih ulaganja.

Posebna pažnja biće posvećena reformama za privlačenje stranih direktnih investicija (SDI) i poboljšanje konkurentnosti regiona, zatim korporativnom upravljanju za bolja ulaganja, a biće reči i o kvalitetu investicija u funkciji održivog i inkluzivnpg razvoja.

Na konferenciji će biti predstavljena publikacija "Praćenje specijalnih ekonomskih zona na Zapadnom Balkanu: Ciljevi, karakteristike i ključni izazovi".

Prema istraživanju OECD-a, kreatori politika u zemljama regiona trebalo da se zarad više SDI i podizanja konkurentnosti okrenu rešavanju strukturnih izazova, među kojima su: nizak nivo inovacija, izvoz u kome dominiraju usluge nekvalifikovane radne snage i proizvodi male dodate vrednosti, kao i prevazilaženje "rupa" u obrazovnim profilima koje su sve izraženije u mnogim zemljama zbog značajnog odliva kvalifikovanih radnika.

OECD smatra da blizina tržišta EU od gotovo 500 miliona potrošača, dobro obrazovana radna snaga na sekundarnom nivou i pristup strukturnim fondovima EU za podršku integrisanju predstavljaju značajne prednosti koje vlade zemalja JIE mogu da iskoriste za privlačenje investicija i jačanje konkurentnosti.

Na konferenciji, u organizaciji regionalnog programa OECD-JIE koji finansijski podržava EU, izlaganja će imati Martina Dalić, potpredsednica hrvatske vlade, Mari Kiviniemi, zamenica generalnog sekretara OECD-a, Kristijan Danijelson, generalni direktor u Evropskoj komisiji za susedstvo i pregovore o proširenju i Eva Štravsova Podlogar, državna sekretarka u slovenačkom Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana