Tekst objavljen: 08.02.2021 11:55        


Farmaceutska kompanija koju je savetovala, 2019. podnela zahtev za stečaj kako bi izmirila potraživanje od 10 milijardi dolara, zbog odgovornosti za opioidnu krizu

Konsultantska kuća plaća preko 500 miliona zbog uloge u krizi koja je odnela više od pola miliona života

Konsultantska kuća McKinsey & Co postigla je nagodbu da plati 573 miliona dolara zbog svoje uloge u opioidnoj krizi u SAD, prenosi Reuters. Ona je savetovala farmaceutsku kompaniju i, koja je okrivljena za podsticaj prodaje lekova protiv bolova, koji se izdaju na recept.

Ukupno 47 američkih država, Distrikt Kolumbija i pet američkih teritorija taj novac će iskoristiti upravo za rešavanje te krize. Prema proceni američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, od 1999. do 2018. godine pola miliona Amerikanaca je umrlo od predoziranja lekovima protiv bolova, koji se izdaju na recept, i ilegalnim opioidima.

McKinsey je dugo sarađivao s Purdue Pharma-om kako bi povećao prodaju opioidnog analgetika Oxycontina, čak i kad je opseg epidemije opioida postao jasan. Njihov odnos otkriven je u pravnim dokumentima koji su objavljeni u sklopu napora Purdue Pharma da podmiri potraživanja stečajnog suda, piše DW.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dokumenti su otkrili da je McKinsey savetovao prodajne predstavnike Purduea da se fokusiraju na lekare koji su već prepisali velike količine Oxycontina i da pokušaju da preusmere pacijente na moćnije doze leka.

Dok iz konsultantske kuće stižu poruke nade da će uspeti da pomognu u rešavanju ove krize i da žale što nisu na odgovarajući način priznali način svog delovanja, kompanija koju su savetovali je još 2019. podnela zahtev za bankrot, kako bi mogla da isplati nagodbu od 10 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD farmaceutska industrija konsultanti opiodna kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana