Tekst objavljen: 13.01.2014 13:00        


Nakon što je u petak “prepakovano” sa raznih offshore firmi i fondova oko 14,8 odsto akcija niške AIK banke danas je usledila Namera za preuzimanje.

Kostić dao ponudu za preuzimanje 100 odsto  AIK banke

Novosadski Sunoko (37,91 odsto vlasništva sa povezanim licima), koji se nalazi pod kontrolom biznismena Miodraga Kostića, namerava preuzeti preostalih 62,09 odsto akcija manjinskih akcionara među kojima je i grčka ATE bank sa udelom od 20 procenata.

Prema aktuelnoj regulativi, navode analitičari Sinteza invest grupe, najmanja cena koju ponuđač mora ponuditi manjinskim akcionarima jednaka je onoj po kojoj je sticao akcije u poslednje dve godine a to će najverovatnije biti 1.635 dinara.

AIK banka je u 2012. godini zabeležila neto dobit od 3,64 milijarde dinara (31,6 miliona evra) a tržišna kapitalizacija na pretpostavljenoj minimalnoj ceni za preuzimanje iznosi 14,8 milijardi dinara (128,5 miliona evra).

Podsetimo da je većina instituacionalnih i individulanih investitora kupila akcije na dosta višim cenovnim nivoima tako da će biti interesantno videti da li će navedena ponuda biti uspešna odnosno da li će svoje akcije deponovati drugi po veličini akcionar – grčka ATE bank.

Ta banka za sada nije bile spremna na prodaju svog udela u AIK banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski sektor bankarsko tržište banke sunoko berza Beogradska berza Miodrag Kostić aik banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana