Tekst objavljen: 02.10.2016 16:00        


Velike kupovine, ali i kupovine najosnovnijih potrepština jeftinije su za čak 15 odsto u hipermarketima, nego u lokalnim prodavnicama i dućanima, istražuje „Blic“.

Kupovina u hipermarketima jeftinija, evo i koliko

Novinari „Blica“ obišli su nekoliko lokalnih radnji i supermarketa u Beogradu kako bi proverili cene najosnovnijih životnih namirnica.Za našu potrošačku korpu odabrali smo 20 istih namirnica, istih proizvođača koje smo prethodno pazarili u piljari, a za koje smo morali da izdvojimo 2.356 dinara.

Međutim, u hipermarketu račun je iznosio 2.056 dinara, što je za 300 dinara manje nego u lokalnoj radnji.

U prostoj računici, za kupovinu od 5.000 dinara uštedeli bismo čak 650 dinara, dok za veće kupovine i do nekoliko hiljada.


Cene u ovim radnjama ne razlikuju se mnogo kada su u pitanju jogurt i mleko.S druge strane, kupovina sokova, čokolada, napolitanki, ali i paštete i tunjevine neisplativa je u piljarama, gde su ti proizvodi za skoro 40 dinara skuplji.

Razlika u cenama osetno je veća i na mestima gde u blizini nema većih radnji, što lokalni privatnici koriste da povećaju cene i time više zarade.

Ipak, politika velikih marketa koji svojim akcijama smanjuju cenu pojedinih proizvoda i do 20 odsto utiče na to da građani prolaze još jeftinije.Kako navodi sugrađanka koju smo zatekli u jednom beogradskom hipermarketu, u lokalnim piljarama jedino kupuje hleb i mleko.

- Do pre nekoliko meseci kupovala sam hranu gde sam stigla. Frapirala sam se kada sam shvatila da mesečno mogu da uštedim i do nekoliko hiljada dinara kupovinom u velikim radnjama. Ovde dođem svakog meseca kada dobijem platu, nakupujem sve što mi treba za ceo mesec i onda sam mirna.

Ovde često imaju akcije na salame, meso, slatkiše i ostalu hranu, pa skoro ništa više ne kupujem u piljari pored zgrade - rekla je ona za „Blic“.

Kaže, njene kupovine u hipermarketima svakog meseca premašuju 15.000 dinara.

- Faktički uštedim skoro 2.000. Malo li je na ovu nemaštinu? - zapitala se ona.


Hipermarketi jeftiniji i od pijaca

Povrće i voće jeftinije je u marketima nego na pijacama, a kako navode prodavci na pijaci, to je zato što su njihovi proizvodi boljeg kvaliteta.

- Kod mene je sve domaće, iz moje bašte. Sigurno je kvalitetnije nego u prodavnicama - kaže Dragomir M., prodavac na Bajlonijevoj pijaci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novac ušteda kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana