Zvanični kurs Evra za dan 23.10.20. :: 117.5893 rsd
Tekst objavljen: 14.12.2015 12:25        


Narodna banka Kine utvrdila je jutros, pre otvaranja berze, srednji kurs juana prema dolaru na 6,4495 za dolar, što je najslabiji nivo kineske valute prema američkoj od jula 2011. godine i 0,2 odsto slabiji u odnosu na prethodni nivo od 6,4358. 

Kurs juana prema dolaru na najnižem nivou od 2011.

Imajući u vidu seriju poteza Narodne banke Kine u pogledu obaranja kursa juana, pri čemu je prošle nedelje kineska valuta bila na najnižem nivou u poslednje četiri i po godine, nameće se pitanje koliko centralna banka namerava da dozvoli deprecijaciju nacionalne valute u odnosu na dolar, piše britanska agencija Rojters.

Juanom se, prema propisima centralne banke, može trgovati u rasponu od 2,0 odsto iznad ili ispod zvaničnog kursa utvrđenog za određeni dan.

Kineska devizna berza (CFETS), koja je jedinica centralne banke, objavila je nakon zatvaranja tržišta u petak da je izbacila novi tržišno-ponderisani kurs juana, što je potez koji, prema mišljenju nekih trgovaca, može značiti da će Peking dozvoliti dalje slabljenje kineske valute, prenosi britanska agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
juan dolar kineski juan američki dolar narodna banka kine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana