Tekst objavljen: 14.12.2015 12:25        


Narodna banka Kine utvrdila je jutros, pre otvaranja berze, srednji kurs juana prema dolaru na 6,4495 za dolar, što je najslabiji nivo kineske valute prema američkoj od jula 2011. godine i 0,2 odsto slabiji u odnosu na prethodni nivo od 6,4358. 

Kurs juana prema dolaru na najnižem nivou od 2011.

Imajući u vidu seriju poteza Narodne banke Kine u pogledu obaranja kursa juana, pri čemu je prošle nedelje kineska valuta bila na najnižem nivou u poslednje četiri i po godine, nameće se pitanje koliko centralna banka namerava da dozvoli deprecijaciju nacionalne valute u odnosu na dolar, piše britanska agencija Rojters.

Juanom se, prema propisima centralne banke, može trgovati u rasponu od 2,0 odsto iznad ili ispod zvaničnog kursa utvrđenog za određeni dan.

Kineska devizna berza (CFETS), koja je jedinica centralne banke, objavila je nakon zatvaranja tržišta u petak da je izbacila novi tržišno-ponderisani kurs juana, što je potez koji, prema mišljenju nekih trgovaca, može značiti da će Peking dozvoliti dalje slabljenje kineske valute, prenosi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
juan dolar kineski juan američki dolar narodna banka kine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana