Tekst objavljen: 14.09.2022 15:15        


Ruska valuta se danas stabilizovala na nivou od blizu 60 rubalja za jedan dolar i evro, usled povratka ruskog Ministarstva finansija na tržište instrumenata duga prvi put od februara

Kurs rublje se stabilizovao


Rusija će danas ponuditi 10-godišnju obveznicu, sa obimom emisije od 10 milijardi rubalja.

Rublja je u 7.14 (GMT) bila slabija za 0,1 odsto u odnosu na dolar i evro, na nivou od 59,94 prema obe valute, prenosi Rojters.

"Fokus je na prvom plasmanu (državnih) obveznica OFZ-a za pola godine", rekao je zamenik direktora istraživačkog odeljenja kompanije Freedom Finance Global Georgij Vaščenko.

On očekuje da će se nova zaduživanja, između ostalog, iskoristiti za refinansiranje domaćeg duga.

Rusija je u februaru obustavila nedeljne aukcije obveznica OFZ trezora koje koristi da zapuši budžetske rupe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Tražnja će verovatno biti velika na prvoj aukciji, pošto investitori očekuju smanjenje ključne stope u petak", rekao je Vaščenko.

Većina analitičara koje je anketirao Rojters očekuje da će Banka Rusije u petak smanjiti referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 7,5 odsto, kako bi podstakla kreditiranje, pošto inflacija i dalje usporava.

Ruski berzanski indeksi su bili niži, pri čemu je indeks RTS-a denominiran u dolarima pao za 0,6 odsto na 1.276,3 poena, udaljavajući se od najvišeg nivoa u prethodnih više od dva meseca na prethodnoj sesiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruska rublja devizni kurs kurs rublje sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana