Tekst objavljen: 24.02.2017 10:59        


Grčkoj trenutno ne treba smanjenje duga, već restrukturiranje dugovanja i rezanje kamatnih stopa na zajmove iz međunarodnog paketa pomoći, smatra direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Lagard: Grčkoj treba restruktura duga i rezanje kamata

"Ukoliko reforme budu sprovedene neće biti potrebno rezanje duga, već značajno produženje dospeća duga i znatno smanjenje kamatnih stopa", izjavila je Lagard za nemačku televiziju ARD posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Direktorka MMF-a je istakla da sada "ima daleko više poverenja" u rešavanje grčke dužničke krize, prenosi Rojters.

Zvanična Atina bi, prema njenim rečima, trebalo da reformiše penzioni sistem i porez na zaradu, što zahteva MMF kao uslov za svoje učešće u spasilačkom programu pomoći.

"Zatražili smo od grčkih vlasti da razmotre dve kategorije reformi, penzione reforme i reforme poreza na zaradu. To su dve ključne oblasti, ali postoje i mnoge druge reforme koje moraju da budu sprovedene kako bi se poboljšala ekonomska situacija Grčke", izjavila je Lagard.

U 2015. godini, članice evrozone odobrile su Grčkoj paket pomoći od 86 milijardi evra, ali MMF nije potpisao taj sporazum, poručujući da su mu potrebne dodatne garancije vlasti u Atini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčki dug dogovor Grčke i MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana