Tekst objavljen: 01.11.2013 8:30        


Skupština Srbije izglasala je Zakon o legalizaciji koja neće biti ograničena samo na objekte sagrađene do 2009. godine, već će to pravo imati svi objekai koji ispunjavaju zakonske uslove. Vlasnici nelegalno izgrađenih objekata posle 2009. godine takođe će moći da stave svoju imovinu u prevne okvire, ali im je za to dat rok.

Legalizacija moguća za sve što je građeno bez dozvole

Oni će naime, pravo da legalizuju svoje objekte moći da iskoriste u roku od 90 dana od objavljivanja Zakona u službenom glasniku.

Inče, zahtev za legalizaciju treba da sadrži geodetski snimak, projekat izvedenog objekta u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja svojine odnosno zakupa na građevinskom zemljištu, ili dokaz o pravu svojine na objektu, zatim dokaz o uredjivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uredjivanje građevinskog zemljišta i dokaz o uplati administrativne takse.
Inače, zakon predviđa mogućnost plaćanja legalizacije na rate do 20 godina, a visinu naknade za bespravno izgrađene objekte utvrđuju lokalne samouprave, koje će moći i da smanje maksimalni rok od 20 godina.

Do sada su podneti zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.

Zakonom je predviđena obimnija projektna dokumentacija i vlasnici objekata će imati veće troškove.

Lokalne samouprave će po stupanju na snagu zakona da utvrde kriterijume za odredjivanje naknade za uredjivanje gradjevinskog zemljišta i uslove pod kojima će se ostvariti umanjenje naknade i način plaćanja.

Ustavni sud je proglasio neustavnim deo Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, pa ubuduće neće država određivati cenu legalizacije već lokalne samouprave, a novi zakon je, kako je rekao resorni ministar Velimir Ilić u skladu sa Ustavom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    petar 01.11.2013 10:42

    ustavni sud je proglasio neustavnim,a ministar Ilic je rekao da je u skladu sa ustavom??!! znaci ministar Ilic bolje tumaci ustav od ustavnog suda,kakva je ovo drzava dobro je sto smo jos zivi...

  2. User image
    bidza 05.11.2013 14:08

    Samo besplatna legalizacija za One sto su izgradnjom kuce resavali stambeno pitanje, za ucesnike ratova, za one sto nisu otkupilui stanove za 100 maraka , moze da uspe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
legalizacija izgradnja kuće bespravna gradnja izgradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana