Indikativni kurs Evra na dan 19.10.21. :: 117.5792 rsd
Tekst objavljen: 07.01.2018 13:00        


Odlična vest za sve dugoročno zadužene, Euribor je u padu, pa time i kreditne rate u evrima, a u prilog ide i jačanje kursa dinara, pa je korist dupla.

Lepe vesti za sve zadužene u evrima i dinarima

Ovih dana banke šalju obaveštenja klijentima da će im uskladiti kamate sa kretanjem šestomesečnog euribora. Na početku februara ova referenta kamatna stopa vredela je minus 0,220 danas je minus 0,274, dok je početkom aprila 2016. iznosila 0,132.

Pad vrednosti euribora doprineo je i da kreditne rate u evrima budu niže, ali i u dinarskim izdvajanjima, pošto domaća valuta jača. A koliko je to najbolje se vidi na primeru stambenog kredita od 60.000 evra, sa 25 godina rokom otplate. Rata je u odnosu na početak godine niža za četiri evra, pa umesto 335 evra sada je 331. Pre pet godina bila 360 evra. Osim u evrima i u dinarima su izdvajanja manja. O poređenju sa januarom sada su izdvajanja niža za 2.206 dinara.

Dejstvo i kamatnog i valutnog efekta

Dr Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije za "Blic" kaže da euribor ima minimalne fluktuacije, a da Evropska centralna banka pokušava da oporavi tržišta.

- U interesu je građana što imamo dejstvo i kamatnog i valutnog efekta, prvi jer pada vrednost euribora, pa kamtne stope su niže, drugi, jer jača dinar u odnosu na evro. Očekuje se da će neko vreme trajati niski euribor, kao i da će kurs dinara biti stabilan sa milnimalnim oscilacijama - ističe Grubišić.

To su očekivanja i banaka. Analitičari Rajfajzen banke ukazuju da će tokom 2018. godine euribor i dalje biti negativan, ali da će ta kamatna stopa postepeno da se oporavlja i kreće prema nuli na kraju sledeće godine.

- Referentna stopa u evro zoni će ostati na nivou od nula odsto tokom cele naredne godine jer ECB najavljuje da će relaksirana monetarna politika biti na snazi dok god ne vidi da je oporavak ekonomije evrozone samoodrživ, uz postepeni izlazak iz kupovine obveznica od januara naredne godine. Od prvog kvartala 2019. godine očekujemo prvo povećanje referentne kamatne stope, kao i prelazak Euribor-a u pozitivnu teritoriju - ukazuju za "Blic" analitičari Rajfajzen banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bankarski dužnici dužnici banke krediti u evrima krediti u dinarima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana